Nem címzési probléma, de ez tény, hogy a címzés nem egyszerű és még nem tudok róla mindent. Valemennyire utánaolvastam ennek és a környező címeket is figyeltem. Illetve azóta annyit sikerült elérnem (valójában eddig is csak nem figyeltem, mert a multimauson pont olyan állásban volt a kitérő állítva), hogy állítódik a kitérő a multimauson de csak az egyik irányba (tehát az látszik, hogy ha a multimauson elállítom a kitérő jelet, akkor az ardiunoból érkező xpressnet parancsnak megfelelően visszaáll). Tehát a címeket eltaláltam (illetve korrigáltam a programban) és a küldött értékekkel probléma van
Kicsit bővebben:
DCC dekóder, tehát a fogadási oldal:
Megépítettem még régebben a fordítva irányt is, vagyis egy DCC dekódert. Ez annyit csinál, hogy rákötöm a sínre és dekódolja az ott jövő DCC jeleket, aztán kiválasztja, hogy melyikkel, mit akar csinálni. Tehát mintha sok-sok mozdony és eszköz dekóder lenne egybeépítve vagy mintha egy sniffer lenne. PCA 9685-ök vannak hozzá kötve. Most épp kettő, ezekből nem emlékszem pontosan de kb 10-et egymás után lehet kötni. Mindegyiken 16 led hely van tehát így mondjuk 160 darab led-et meg lehet hajtani. Arra gondoltam, hogy majd ezzel hajtom meg a jelzőket.
Raktam hozzá két kijelzőt is, ahol kiírja, hogy melyik címen, milyen parancsot kapott. Egy Roco 10764+Multimaus-om van most.
Ha a Multimaus-on beírom mondjuk a 25-es címet és váltót állítok, akkor a DCC dekóder mindig 4-gyel kisebb címet kap, tehát a 25-nél 21-et. Csináltam is hozzá két képet. A 21-es porton egy kék led figyel (ezzel szimulálom a leendő jelzőmet), amit a multimaussal állítok.
![](https://img.index.hu/imgfrm/3/9/6/6/THM_0017643966.jpg)
![](https://img.index.hu/imgfrm/3/9/6/7/THM_0017643967.jpg)
Xpressnet throttle, tehát a küldési oldal:
Na most megcsináltam azt is, hogy az Xpressnetes arduinot is rákötöttem Roco 10764-re meg a arduino-s "dekóderemet" is a sínre és azt látom, hogy az Xpressnetes arduino-ból átjutnak a jelek (de ez eddig sem volt kétség, mert a mozdony lámpáit pl jól tudom villogtatni) de a váltó jel nem megy oda vissza a multimauson (csak oda). A címzésben van trükk, mert ha a programból a 20-as címet küldöm, akkor a dekóder 17-est jelez de a multimauson meg a 21-esen látom azt a váltót (itt állítódik is de csak az egyik irányba). (itt lehet, hogy bekavar az általam használt xpressnet library de ez részletkérdés)
Na mind1, szóval igen, a címzés trükkös, de ezt megoldom, amit továbbra sem tudok, hogy milyen Xpressnet jelet, jeleket adjak, hogy egy váltó oda-vissza állítódjon. A leírásod alapján, azt gondolnám, hogy tényleg "eszement" ez a dolog és ezt csak az adott dekóder ismeretében lehetne megmondani, hogy az éppen milyen jelet akar.
- X dekóder (X 1-től indul)
- Y csatornájának (Y 0-tól 3-ig megy)
- Z kimenetét (Z pedig 0, vagy 1)
- be, vagy kikapcsolod.
A Z kimenetet úgy érted, hogy két darab független fizikai kimenet lenne? Én azt gondoltam volna (de nem értek hozzá), hogy egy váltó dekóder egy portjához (tehát pl a 55-os címhez (ami mondjuk 52+3) tartozó két kimenet nem független egymástól, hanem egymás negáltjai. Lehet, hogy mindkettőt lehet külön vezérelni? Szóval az előző leírásomban lévő táblázatot továbbra sem értem, sajnos