Espé Creative Commons License 2000.04.24 0 0 1333
Én a Sonata Arctica-t is nagyon vártam, mivel lemezen iszonyat jók, de a koncert annyira nem jött be, bár lehet, hogy csak az első sorokban állás miatt, mivel ott nagy pogó ment, ami egyszerűen élvezhetetlenné tette a zenét.
Ez a lökdösődés a többi banda alatt is nagyon jellemző volt. Én a Rhapsody-t és a Stratót is a második -harmadik sorban kezdtem, de aztán a végére mindig leléptem, és hátrábbmentem. Eszméletlen volt, ahogy ott nyomorogtunk az első sorokban. Totál tönkrevágta a buli élvezhetőségét. Egyébként érdekes - nem szeretném ha sznobnak néznétek, én is csak 19 vagyok - hogy ezek a nyomuló arcok mind 14-15 éves kiscsávók voltak. Amikor hátrábbmentem, ott tényleg volt headbang meg éneklés, szóval azért látszott, ki az, aki igazán figyelte a műsort.
A Rhapsody-nak valóban kurva szar volt a hangzása, Fabio-t mintha néha teljesen lehúzták volna a motyón. Amikor azonban nyugis részeknél énekelt, lehetett hallani, mekkora hangja van, bár szerintem másképp énekelt, mint lemezen. A mozgásáról annyit, hogy jobb lenne, ha nem Axl Rose-tól tanulna.
A Strato félelmetesen jó volt. Igazi koncertbanda, a tagok egytől egyig hibátlanok. T. Kotipelto mindent egy az egyben énekelt, egyszerűen hibátlanul. Azok a kegyetlen magasak is 100%-osan jöttek ki belőle. T. Tolki bár szerintem eléggé statikus volt, de természetesen nagyon jól játszott, és azért az arcáról le lehetett olvasni, mennyire élvezte a bulit. Jörg Michael-nél szerintem ebben a műfajban nem sok jobb dobos van. Annyira pontos volt, hogy ilyenre szerintem nem sokan képesek (és közben hajigálta a dobverőket). Jens-től az volt a húsvéti ajándék, hogy a szinti úgy volt döntve, hogy láthattam a kezét, ahogy játszik. A szólók közben nem igazán lehetett követni az ujjait, egyszerűen zseni a fickó! Már olvastam máshol, hogy néha olyan, mintha nem éppen színjózanon játszana. Most is hasonló érzésem volt, de aztán ha felébredt a révületből, ő is nyomta a grimaszokat rendesen. Még a banda talán "legszürkébb" tagja, Jari is annyira jól bánt a hangszerével, hogy az valami elképesztő. Nagyon jó basszgitáros, nemegyszer még szólózott is.
A színpadkép nagyon profi volt, azok a távirényítású reflektorok valószínűleg nem két fillérbe kerültek, és a vetítés is nagyon jót tett az összhatásnak (bravó, Nuclear Blast).
Irtó kíváncsi vagyok, vajon Timo komolyan mondta e azt, hogy mi voltunk eddig a legjobb közönség, de ez tényleg félelmetesen nagy élmény volt. Néha hátratekintgettem, és még a terem legvégében is mindenki emelte a kezét a vezényszóra. Azért ez nem semmi, megnéztem, és már túl vannak elég sok állomáson turnéból. Remélem, híre megy ennek egész Európában, és a jövőben minden külföldi zenekar szívesen jön hozzánk. (Hú, ha belegondolok, hány ilyen élményben lesz még részem az idén!)
Kedves MHH-sok. Mi a ti véleményetek a koncertről? Ti már sok külföldi bulit láthattatok, úgyhogy várom az összehasonlíást.
Előzmény: Legion (1331)