Törölt nick Creative Commons License 2000.04.24 0 0 61
Kedves anyuxxx!

"hogy mit tanultak?"

Ezt kérdezem én is. Hogy mit tanultak a magyar meg a nyugati egyetemeken. Mert hát levizsgáztak valamilyen tárgyakból.

Én azt hittem, hogy demokratikus gondolkodásmódot tanultak, toleranciát, mások értékeinek, eredményeinek tiszteletét és elismerését.

Most csak agresszív hatalomvágyat, közéleti intoleranciát, rideg cinizmust, etikátlanságot, erőszakoskodást, az erő kultuszát, gátlástalanságot, tekintélyelvet látok.

A rendszerváltozás elején nem erről volt szó!! Antallék megpróbálták ezt, belebuktak. Hornék minden híreszteléssel és fröcsögéssel szemben megpróbálták az ellenkezőjét. Mi lett belőle? Torgyán Monnyonle Józsi heti cirkuszai.

Arról volt szó a rendszerváltozás elején, hogy az évszázados állami dominancia után a civil társadalom kerül előtérbe. Ehelyett újra tökfej politikusok akarják megmondani, nekem, a választójuknak, az állampolgárnak, aki legitimálom a hatalmukat, hogy mi a jó, miről mit gondoljak. Köszönöm szépen, nem vagyok olyan hülye, hogy politikusokra legyek rászorulva. Szimpátiáim vannak (balra), de egyetlen baloldali politikus sem lopja a szívembe magát csak azért, mert baloldali.

Visszatérve a Fideszre, bocs', de már nem érdekel, hogy személyesen milyen emberek és nem tartom mentségüknek, hogy jó a gazdasági helyzet. Nem ők tették azzá, hanem a politikai feltételek megteremtésének szempontjából az elődeik, gazdasági szempontból pedig az a működőtőke, ami a megteremtett feltételek alapján bejött az országba, működni kezdett, munkahelyek ezreit teremtette és bennmaradt Csurka úr hablatyolásának ellenére. A Fidesz beült a készbe és bár nincs értelme "ha" kérdéseket feltenni, azért kíváncsi lennék, hogy mit tettek volna, ha nekik kellett volna a demokratikus intézményrendszert kiépíteni (Antallék csinálták) vagy a gazdasági stabilizáció kegyetlen útját (Hornék csinálták) végigjárni.

A Fidesz egyetlen "tette" az volt, hogy a Kádár-rendszerhez hasonlóan negligálta a parlament fontosságát a három hetenkénti ülésezés bevezetésével, visszahozta a kormányzati titkolózást és bevezette a centralizációt a centralizációért. Ők ilyen szabályrendszerben képesek gondolkodni. A hatalmi ágak és a civil társadalom által kontrollált végrehajtói hatalom mélységesen idegen a Fidesztől.

Egyetlen emberi vonatkozást érzek fontosnak: a Fidesz vezérkara szinte az egyetem után, azonnal a politika csúcsára került. Semmi komolyan vehető élettapasztalatot nem szedtek össze. A régi Római Köztársaságban az egyes állami posztok elnyerése életkorhoz is kötve volt. Ők tudták, hogy miért.

Komolyan irigyellek az optimizmusodért. Én egyre sötétebben látom a helyzetet és már nem félek kimondani, hogy a rendszerváltozás megrekedt és félrecsúszott.

Ne érts félre, nem rád haragszom, csak szeretném, ha a fecsegő felszín nem vonná el figyelmünket hallgatag mélyben lejátszódó ijesztő folyamatokról.

Előzmény: anyuxxx (59)