szabiku_ Creative Commons License 2023.09.08 0 0 715

Szerintem mü itt nem olyan lényeges, az nem befolyásolja összességében a körszimmetriát. Hamis mágnesekkel is számolhatnánk. Pl. úgy, hogy olyan mágnesdarabokat veszünk egyenként (vagy egyet minden pozícióban), aminek eleve olyan a B tere, mintha a többi nulla B-vel lenne körülötte. Ez amúgy ugyanaz, mint amit mondasz, csak másképp fogalmazva. De az egyszerűség kedvéért legyen mü=1, és kész, mert az nem lényege ennek a szuperpozíciós kérdésnek.

Viszont én itt nem azzal akartalak számolásra bírni, hogy a B változása mit tesz. Ez megint csak a rotációkkal kalkulál. Ezt értem. 

Engem az izgat, hogy minden mágnesdarab minden időpillanatban ad egy B-t a vizsgált vezető egy kis darabjánál, és azt nézem, hogy ebben a pillanatban ott kifordítva (inverze) olyan E-t ad az álló vezetékdaradra, mintha (nem inverze) ugyanakkora pillanatnyi (-)sebességgel nem a mágnesdarab mozogna, hanem a vezetékdarab. Ezt meg lehet tenni, ha v<<c. Ez lenne ott az inverz mozgási indukció: -v×B. És ezek összessége nulla-e.

Tehát a mozgási indukciós törvénnyel szeretném vizsgálni a kérdéses dolgot. És valahogy te mindig elkerülöd ezt. :-) De falakkal szavakkal csak beszorítalak, hogy a v×B képlettel nézd. Hagyd a rotációkat, meg változásokat! v×B kell nekem, azzal mi van itt összességében. :-) 

Előzmény: mmormota (707)