Sába Királynője (középtájon nem szedtem le minden zsákot mert veszélyes és még lusta is voltam) ez egy tőke, a kicsomagolt két vége között.
Eleinte kisebb, 40-60 dekás fürtök miatt mindig kettőt hagytam vesszőnként. Csakhogy már tavaly is és idén is ezek a fürtök egyre nagyobbak lettek. Még csak most kezdem szedni, nem mértem, de a többsége kilónyi biztos lesz. Ízre már jó, mire elfogy egyre jobb lesz. Féltem, hogy nem érik be, de az az igazság, hogy most már inkább azt nem tudom, hogy egyáltalán késik-e, hiszen a többi fajtám is késésben van ahogy már írtam korábban. De valószínűleg korábban beérett volna kisebb terheléssel. A bogyóméreten egyértelműen látszik hogy tudna nagyobb lenni.
Az idén rájöttem hogy fogom feloldani a nagy fürt dilemmát. Van néhány hasonló fajtám, 1-1,20-on, amiknek a vessző száma miatt ha 1 fürt/vessző (nagy fürt) esetén csak kevés (5-6) fürt maradna. Adok ennek, adok annak és nem maradt. Ha kettőt hagyok akkor túlterhelem. A nagy, megynyúlt fürt amúgyis problémás. (Most) azt gondolom jó megoldásnak hogy két fürt lesz de cizellálva. Kurtítva, ritkítva. Darab is lesz, mennyiség is, de nem terhelem alul. A vesszőket meg lehet nézni, hüvelyk vastagok. Muszáj terhelni.