van_Persil Creative Commons License 2023.09.07 -16 1 2140

Addig, amíg forr, szén-dioxid-pára van a a forrásban lévö must fölött. Ezért kell minden nap nézni, hogy leállt-e. Amint megszünt az intenzív pezsgés, és megkóstolva száraz, mehet rá a kén.

Ehhez nagyon jól lehet mérni a tartályban lévö folyadék mennyiségét: megméred az edény tetejétöl a folyadék felszínéig a távolságot, ezt kivonod a teljes magasságból, a különbséget elosztod a teljes magassággal, megszorzod a tartály teljes térfogatának hektoliterben kifejezett értékével (a tizetesvesszö utáni rész is kell, ha pl. 320 l-es a tartályod). Ezt a számot megszorzod 10-zel, így pontosan megkapod, hány gramm borkén kell bele hektoliterenkénti 1 deka mennyiségnél.

Előzmény: kaposznyak (2139)