somliv Creative Commons License 2023.09.03 0 0 21999

Faramuci helyzet ez.

Ma egy Diamond League-en oltárira pörög a program, én is meglepődtem, hogy ennyire nyomatják. Nincs szusz, nincs várakozási idő, hanem jönnek és jönnek csőstül a versenyszámok. A két órában, amit láttunk, kérlek, több mint tíz futószám volt terítéken. És az ügyességi számokról, amely már előtte folyt, arról nem is beszéltem. Ez a nézői szempontból ugyan dinamikus, de nálam túlontúl az, érezhetően olykor az izgalom rovására ment. Egyszerűen nem tud leülepedni benned a futam, mert máris lépünk tovább és kapod a másikat. És már a következő számra, versenyzőkre kell koncentrálnod. Megértem a szervezőket, médiás dolgozóit, még a nézők többségét is, hogy így ezzel a metódussal tutira nem lesz uncsi, amit nézel, plusz közvetítési szempontból nyilván a televíziósoknak ez éri meg leginkább.

VB valamivel lassabb, de az esti része nem feltétlenül az. Volt egy elég hosszú, öt órás délelőtti program, abban akadt, mikor egyszerre 4 versenyszám zajlott- legtöményebb eseményekkel.

Média nézőpontjából máig megoldatlan része ez ennek a sportágnak, hogy ilyenkor mit, mikor, hogyan mutassál-, ezzel évtizedek óta küzdenek. Na, az arénában egyszerre pörgették a számokat. Volt férfi magasugrás, aminek a selejtezője baromi hosszú volt, mivel kitette a három órahosszát, mire véget ért. Közben a női hétpróbások küzdöttel egymással, ami főversenynek számított azon a délelőttön- távolugrással, gerelyhajítással- ez ilyenkor nemhogy izgi, hanem mondom: Fő versenyszám, ezért kiemelt fókuszt érdemel! E mellett női diszkoszvetők is selejteztek. Mind e felett pedig természetesen a futásokra helyeződött a hangsúly, amik mérvadóak atléták számát, országok mennyiségét tekintően- nem véletlenül ők alkotják az Atlétikának a gerincét.

Lásd, még egy ilyen délelőtti program is elég húzós az atlétika pályán, főleg világversenyen. Élőben, abban a pillanatban hová figyelj ennyi esemény közül. Ám effektíven erre azt mondom, hogy nincs vele gond, pörgethetőek a délelőttik, mivel ezek nagyrészt még nem döntők, nem akkora jelentőségűek. Persze, akadt három órás intenzív reggeli esemény is, ami tartott 10től kora délután 1-ig- szintén parádés számokkal megtűzdelve.

Esti levezénylések ugyancsak nehezek voltak közvetítési szempontból. Tele elődöntőkkel, döntőkkel, ügyességi számokkal. Egy ügyességi szám, például rúdugrás tart két, két és fél órahosszáig. Önmagában csak ezt nem mutathatod, mert akkor most gondolj bele, hová nyúlna egy közvetítés. Ugyanígy számoljál a többi ilyen számmal. Csak tudod, egészen más látni egy ügyességit végig egyhuzamban, mint így töredezve.. Így hát bevágásokkal, osztott képpel láttad, ha a Tv-ben nézted az élőt, mivel a versenynek, elsősorban futószámoknak egyszerűen zakatolniuk kellett előre.

Bevallom, nekem a férfi száz kissé csalódás volt. Augusztus huszadikát írtunk. Az esti döntőket lezavarták olyan gyorsan, hogy ezzel feláldozták a verseny élvezetét. Nem éreztem az egészen azt az izgalmat, tétet, versengést, amit ilyenkor kellene.

Nehéz ügy, rengeteg sarokból lehet vizsgálni.

Előzmény: Petyka30 (21992)