Talán nem a leg-szerencsésebb és ide-illő hasonlattal élnék ez ügyben, de - szépkorúként - még a múlt
év-század hatvanas éveiben volt szeencsém sorkatonaként szolgálni az akkri Mayar Néphadseregben.
Jómagam is letöltöttem a sorkatonai szolgálat azon "első" időszakát, amikor mi - újoncok legnkább a másod-, és harmad-időszakos ugyancsak sorkatonák kénye-kedvének voltunk kiszolgáltatva és erről jó alapos mértékben meg is volt a véleményünk. Azuzán eltelt az első hat - nyolc hónap, jött a következő
újonc ("kopasz") társaság és legtöbbünk, aki kis idővel előtte még szítta a fogát, immár "öreg" katona-ként pont olyan szadista módszerekkel igyekezett megszivatni a friss újoncokat, mint amelyeket maga
is bírált nem sokkal annak előtte. Vagy volna egy másik példám. Budapesti-ként - fegyelmi jóvoltából -
egy vidéki nagyváros műszaki középiskolájában fejeztem be középiskolás tanulmányaimat. Negyedéves kollégistaként, amikor mentünk a menzára - végzősként természetesen - soronkívül járulhattunk az étel-osztó pulthoz és ezt a sorban álló harmadikos, másodikos és elsős sorstársaink végignézték. Gondolom,
nem volt nekik egy pozitív élmény, már jó ideje ott sorbanállani és ezt végig is nézni. Szüleik útján, ezt
szóvá is tették egy - egy kollégiumi, szülői értekezlet alkalmával. Az igazgató erre csak annyit reagált,
hogy "Régi hagyomáy ez, amelyet nem kíívánunk felülírni, most sem. Aki úgy él, tamul itt, az iskolában,
hogy maga is lesz negyedik osztályos, akkor maga is élvezni fogja ezt az előjogot és "horrible dictu" még élvezni is fogja akkor. Aki pedig nem végzi el az első három évet eredményesen és így nem kerülhet fel negyedik osztélyva, az nem is érdemli meg ezt az előjogot." Jómagam sem vagyok arról meggyőződve,
hogy ez valóban a leg-megfelelőbb pszichologiai-nevelési módszer, a minél jobb iskolai munkavégzésre buzdításra, de - hogy hatákony - az egész biztos. A kollégiumban élő tanulók kollektív tanulmányi átlaga messze felülmúlta a helybő, vagy legalábbis a közelből, otthonukból naponta bejáró tanulókét. Valójában nekem is új és első látásre nemigen tetsző módszer volt ez, ámde az bizonyos, hogy rendkívül hatékony
és eredményes volt. Bocs a regényért.