Avarrajz Creative Commons License 2023.08.28 -1 1 1447

Respekt, hogy végre mutattál valamit. Lássuk, mit kínálsz!

"Szent Józsefről  nem egyszer "igyaz ember"-ként írnak."  Hol? Ez kérlek nem forrásmegjelölés!

"Bakács István 1898 :  "Debreczeni Márton Kióvi csatája"  művében : " egy igyaz ügy védelme" Ezt nem találtam, amúgy oldalszám megjelölése nélkül aligha nyálazom át.

"János Debreczeni Kalocsa 1693 :  "Isten ajandekaul valo kereskedes..."  :  "hogy igyaz hívek vadtok" -- szerepel, ezt pontosan a könyv 142. oldalán található meg" Na végre! Köszi. Nézzük hát!

Valóban, a jelölt oldal alján áll "hogy igyaz hivek vadtok,". Azonban még ugyanezen a 142. oldalon további öt alkalommal fordul elő az igaz. Így g-vel. Próbaképpen átgörgettem még néhány oldalt. 

Nem kevés "igaz"-ra leltem, de több "igyaz" verziót nem találtam. Sebaj! Mi van még?

"Szaller György  1794 : Istók-Debretzenbe !  Új esztendő köszöntés.."   "az én igyaz magyar szívem!"  mondat pontosan a 61. oldalon található meg...!

Nos, igen.  A mű maga szerencsére nem hosszú, így kijegyzeteltem. Az "igyaz" előfordulása 1

Az "igaz" ragozatlan előfordulása 22

Az "igaz" ragozott - "igasság" és származékai ( igasságnak, igasságod, igasságtalanúl, stb.) 30

Tehát a teljes műben 52/1. Miért ne gondoljak sajtóhibára?

"és egyébként épp nyelvészkedik a figura a szó kapcsán a könyvében.

Épp pont ezt az  szót járja körül, hogy vajon mennyire igaz vagy igyaz," 

Nem, nem erről szól a könyv. Nagyon nem! Most nem tudom, hogy a szövegértésed ...,vagy meg akarsz vezetni?

Előzmény: Igazság80 (1445)