Respekt, hogy végre mutattál valamit. Lássuk, mit kínálsz!
"Szent Józsefről nem egyszer "igyaz ember"-ként írnak." Hol? Ez kérlek nem forrásmegjelölés!
"Bakács István 1898 : "Debreczeni Márton Kióvi csatája" művében : " egy igyaz ügy védelme" Ezt nem találtam, amúgy oldalszám megjelölése nélkül aligha nyálazom át.
"János Debreczeni Kalocsa 1693 : "Isten ajandekaul valo kereskedes..." : "hogy igyaz hívek vadtok" -- szerepel, ezt pontosan a könyv 142. oldalán található meg" Na végre! Köszi. Nézzük hát!
Valóban, a jelölt oldal alján áll "hogy igyaz hivek vadtok,". Azonban még ugyanezen a 142. oldalon további öt alkalommal fordul elő az igaz. Így g-vel. Próbaképpen átgörgettem még néhány oldalt.
Nem kevés "igaz"-ra leltem, de több "igyaz" verziót nem találtam. Sebaj! Mi van még?
"Szaller György 1794 : Istók-Debretzenbe ! Új esztendő köszöntés.." "az én igyaz magyar szívem!" mondat pontosan a 61. oldalon található meg...!
Nos, igen. A mű maga szerencsére nem hosszú, így kijegyzeteltem. Az "igyaz" előfordulása 1
Az "igaz" ragozatlan előfordulása 22
Az "igaz" ragozott - "igasság" és származékai ( igasságnak, igasságod, igasságtalanúl, stb.) 30
Tehát a teljes műben 52/1. Miért ne gondoljak sajtóhibára?
"és egyébként épp nyelvészkedik a figura a szó kapcsán a könyvében.
Épp pont ezt az szót járja körül, hogy vajon mennyire igaz vagy igyaz,"
Nem, nem erről szól a könyv. Nagyon nem! Most nem tudom, hogy a szövegértésed ...,vagy meg akarsz vezetni?