Igazság80 Creative Commons License 2023.08.28 -1 1 1445

Hogy kinél mi hiteles vagy sem az nem a te eleve rosszindulatú véleményed függvénye.  Figyelj, én már nem először állítok egy szó kapcsán itt olyat, hogy " régi írásokban x.y módon megtalálható" . 

És sosem merült fel egyszer sem, hogy bármikor is svindlire és kamura állítanék ilyet, mivel egy ilyen kijelentés azért mások által is ellenőrizhető, még ha időbe is telik épp ez, vagy a gugli igen brutális reklámcentrikus találatait is át kell hidalni ilyen-olyan trükkökkel néha, hogy rátaláljunk valamire.  De azért meg lehet találni dolgokat.

Ergo ez azt jelenti, ha azt mondom valamire hogy régi szövegekben X módon szerepel valami, akkor az ÚGY VAN és kész !  Szokj hozzá te is, hogy akkor az IGAZ lesz.   De más is utánajárhat dolgoknak.  Azaz nálam nem lesz "népszokás", és nem is szándékozom tervezni, hogy komplett irodalmi műveket bemásolgassak bárhová is.    Most kivételt teszek, hogy nehogy már bárkinek úgy tűnjön hogy valamit is itt cáfolnál.  Azaz közzéteszek, megmutatok néhány helyet az érintett "IGYAZ"  szó kapcsán, hogy hol is találunk ilyet.

IGAZ és IGYAZ  : én állításom, hogy utóbbi szó is használatban volt ugyanilyen értelemmel.  Mert IGAZ.

--Szent Józsefről  nem egyszer "igyaz ember"-ként írnak.   

--Bakács István 1898 :  "Debreczeni Márton Kióvi csatája"  művében : " egy igyaz ügy védelme"

--János Debreczeni Kalocsa 1693 :  "Isten ajandekaul valo kereskedes..."  :  "hogy igyaz hívek vadtok" -- szerepel, ezt pontosan a könyv 142. oldalán található meg. 

-- Szaller György 1794 :  "Istók-Debretzenbe !  Új esztendő köszöntés ..." könyvében ez található meg:

"az én igyaz magyar szívem!"   ----   és egyébként épp nyelvészkedik a figura a szó kapcsán a könyvében.

Épp pont ezt az  szót járja körül, hogy vajon mennyire igaz vagy igyaz,   Ergo használták az IGYAZ szót !  A sima "g" betűs verziót is, pár sorral ott van felette...

Előzmény: Avarrajz (1444)