" Kezdő alterként az hittem....."
Az nem "alter" aki a hivatalos narratívával vág fel. A vízipisztoly sem fegyver, csak fegyvernek látszó tárgy.)) Nekem teljesen felesleges ezeket bemásolni, mert ismerem jól őket, minden szó amiről épp írok annak a hivatalos variációja is ismert számomra. Ennek tudatában írok rendszeresen.
Tehát ha mást írok, azt jelent hogy nyilvánvalóan nem értek egyet a nézetükkel. Meg mi az hogy "ténytisztelet"?... Attól még nem lesz tény valami, mert egy hivatal jelent ezt ki. Sőt, ha egy hivatal bármit tényként állít, akkor már célszerű gyanakodni, nagyjából a hivatalok általános igazmondási százalékukat figyelembe véve.
A tényként állított kijelentések jelentős százaléka később megdől. Még a korának "nagy" tudósainál is ez a helyzet. Elég csak Lord Kelvin "tény"-ként állított mondatat megnézni:
"A rádiónak nincs jövője" --- Jelenleg is köszöni szépen, jól van.
"A röntgensugár szemfényvesztésnek fog bizonyulni" --- ja, ennyit a tényekről, frankón megvan a dolog és működik. A kijelentés bizonyult kamunak, nem a röntgen.
"A levegőnél nehezebb tárgyak sohasem fognak repülni" -- jelentette ki ezt tán 1885-ben ha jól írom, és ezt a baromságot még akkoriban "tudományos" akadémiák is kijelentették. Na már most egy testvérpár leszarta ezt és nem tisztelte a "tényeket" és alig 18 évvel később elkezdtek repkedni a levegőben.)) egy levegőnél nehezebb tárggyal.
Láthatjuk azóta hol is tart már a légi közlekedés... Ennyit a tényekről. Meg a lapos földekről, mert az is megkérdőjelezhetetlen volt, egy az emberiség nem éppen legfényesebb idejében.
IGAZ szóról: itt sem jó a hivatalos etimológiai írása, nincs köze a JOG szóhoz ennek. Gaz sincs a szóban a megegyező hangalak ellenére természetesen, bár vettem a lapot hogy ez mi. Ami IGAZ az ÍGY van AZ, ÍGY+AZ az IGAZ csak nem GY-vel van már.. Ez már összetett szó lehet. Sőt, régi szövegekben, irodalmi műben is szerepel az IGAZ szó IGYAZ formákban is ugyanilyen jelentéssel...