Az eredeti YleGreg Creative Commons License 2023.08.26 0 1 43263

Viszont nekem is lenne egy nem tul szakszeru kerdesem a forumtagokhoz.

Jelenleg irok egy regenyt, aminek a helyszine egy kotott tengelyforgassal rendelkezo bolygopar, vagyis mindket bolygo mindig ugyanazt az oldalat forditja a masik fele. Ertelemszeruen egymas korul keringenek, olyan tavolsagban, hogy az egyikrol felnezve a masikra az ott levo nagy felhorendszereket meg ki lehet venni, de mast nem.

A konyvben torekedek a termeszettudomanyok szabalyainak betartasara, de ezt nem mindig tudom betartani. A bolygok tavolsaga szerintem nem felel meg az egi mechanika szabalyainak, erzesre tavolabb kene lenniuk egymastol, mint ahogy irom. Ezt abbol gondolom (de zoldfulu vagyok a temaban, szoval lehet hogy tevedek) hogy feltetelezve, hogy:

- a ket bolygo egymas koruli keringesi sikja megegyezik az epliktikaval (vagyis az egyik bolygo arnyeka mindig a masik bolgyo egyenlitojen halad vegig)

- egy bolygo tengelyforgasa megadja egy nap hosszat

- a kotott tengelyforgas miatt ez azt jelenti, hogy egy nap a ket bolygo egymas koruli forgas ideje

- a szereplok altal latott bolygo meret maximum akkora, mint ahogy mi a holdat latjuk

- de a hold tomege joval kisebb mint az elkepzelt bolygoke

- a bolygok cirka fold meretuek

Egy ilyen vilag szerintetek mennyire marhasag csillagasz szemszogbol?

Azert kerdezem, mert ha csak egy kicsit kell faragni a tavolsagokon, idokon, akkor azt meg tudom tenni, amennyiben az nem teszi lehetetlenne a jelenlegi dramaturgia alakulasat.

A ket bolygo meretet, tomeget szeretnem megtartani nagyjabol Fold meretunek, hogy ne legyen se tul kicsi a gravitacio (gyenge legkor) se tul nagy (negykezlabazo emberek).

A ket bolygo tavolsagat is szeretnem olyan latszolagos tartomanyban tartani, mint a hold merete, bar ez csokkenhet a felere, lenyeg, hogy ne egy fenypont legyen, hanem lassak a masik vilagot, legalabb a nagy felhociklonok kavargasat tavcso nelkul.

A kotott tengelyforgasnak maradnia kell, mert ez lenyeges elem a tortenetben.

A napok hossza viszont valtozhat, foleg hogyha nem tul extrem a valtozas.

Szerintetek milyen nap hosszal (egymas koruli keringesi idovel), milyen tavolsaggal (es latszolagos merettel) maradhat egymas koruli palyan ket fold meretu bolygo?

Nem kell pontos ertek, eleg egy jo becsles, hiszen regenybe lesz.

Azt szeretnem, hogy legalabb egbekialto marhasagot ne irjak, ezert kerdezem.