"az utóbbi 10-12 évben nem követtem az atlétikát, pár számot kivéve nem volt fejlődés, de az aranyhoz
szükséges ereményeket nézve mondhattam volna azt is, hogy 30-40 éves eredmények elegendőek az
aranyhoz."
Semmi módon és formában nem atletizáltam, ám azt biztosra veszem, hogy egyfelől,amilyen melegben
kerül rendezésre ez a vb, egyáltalán nem tartom meglepőnek, hogy ezt maga a versenyzők szervezete
képes a legkevésbé tolerálni. Reális dolognak tartom, hogy tartósan 35 - 40o közötti hőségben az ilyen brutális igénybevétel teljesítése sokkal tobb energiát igényel még egy ennyire edzett emberi szervezet viszonylag rövid időn belüli regenerálódásához, mint amilyen ezeké az élversenyzőké. Látszik ez azon
is, ahogy rövidebb, vagy viszonlag rövidebb futószámok előfutamait, elődöntőit és dömtőit követően,
sokan fekszenek és nem másodpercekig a futópályán, mert a puszta fizikai igénybevétel mellett, maga,
a dögmeleg is rettentően igénybe veszi a szervezetet. Van ennek ellenpéldája is. Jól ismerhettem Erős Zsoltot, egykori hegymászó partnernője révén, aki nagyon közeli rokonom. Zsolttal együtt régebben
több / sok 8.000 méter feletti csúcs mászásában vett részt, vele együtt és az ő elbeszélésükből tudom,
hogy abban a magasságban például az oxigénhiány és még egyéb okok következtében a normálisan működő emberi szetvezet számára micsoda pokoli kínszenvedés minden egyes félméter - lépés meg-tétele a mászás éppen utolsó, kritikus szakaszában. Így, ha valaki normális klíma - viszonyok közöztt
készül fel egy ilyen versenyre, megmérettetésre, mint egy több / sok napos EB, VB, vagy éppenséggel Olimpiai játék, annak akárcsak 5 - 10 Co étlagos hémérséklet - emelkedés is micsoda leküzdendő plusz igénbybevételt jelent. Szerintem, ez már önmagánam is magyarázat - adadlék lehet az eredméyek ilyetén alakulásának megértéséhez.