Nincs szükségem zsebszámoló gépre. Pontosan tudom, hány zsebem van. :DDDD
Mármint azon a ruhán, amit éppen viselek.
Ha az összes ruháim összes zsebeit szeretném (emlékezetből) megszámolni, ahhoz már valószínűleg nem elegendő a fejszámoló képességem. (Nem hagytam ki semelyiket sem? Vagy már kidobtam az öt évvel ezelőtti kabátomat?)
Az egyik előadó azzal kezdi, hogy nem tud százjegyű számokat fejben összeszorozni.
Szellemi mankókra van szüksége az embernek a nagyobb mennyiségű adat feldolgozásához.
Nem feltétlenül csak számokról lehet szó. Például egy bonyolult rendszer logikai összefüggéseiről is.
Ilyenekben segíthet a gépi tanulás, amikor a rendszer elemeinek száma vagy az összefüggések mennyisége meghaladja az ember ún. rövid távú (gyorsan felejtő) emlékezetének kapacitását.
Van száz mérési görbém, digitalizálva.
A példa kedvéért legyen mondjuk szakítódiagramm.
Ilyen grafikonokat okos emberek megnéztek, meghatározták a jellemző paramétereiket.
Viszont ha egy ismeretlen folyamatról van rengeteg mintám, amit még nem elemeztek szakértők,
engem az ilyen alkalmazás érdekelne. Azt viszont erősen kétlem, hogy a fecsegő robot frappáns neveket tudna adni a felismert paramétereknek. Jó nevet kitalálni általában nem könnyű. Legyen rövid és lényegretörő.
Például a "jelenléti oktatás" fogalma. Meghalljuk és értjük, hogy miről van szó.
Valaki ezt frappáns módon kitalálta. Nem kell hosszasan ecsetelni, hogy a tanárok és a diákok is ott vannak az oktatási intézményben. Kíváncsi lennék, hogy a 3-4 mondattal meghatározható fogalmaknak milyen nevet tudna adni a fecsegőrobot. (De azért annyira nem vagyok kíváncsi, hogy regisztráljak miatta. És még példákat is ki kellene találni.)