Csimpolya Creative Commons License 2023.08.20 0 0 3056

A pénteki napot a Várban töltöttük Kati barátnőmmel, elég sok nézegetnivaló akadt, és nézegettünk is!

Sétálgattunk, és egyszer csak felbukkant az Arany Sas Patikamúzeum. Miután a múltkorjában nem sikerült megnéznem, ezúttal nem hagytam, illetve nem hagytuk ki. A múzeum összesen három szobából állt, kellemesen hűvös és félhomályos volt, és elég sok szemlélnivalót kínált. Például nagyszámú patikamérleget, mindenféle méretben, súlyokkal, a legkisebbek bélyeg nagyságúak és vastagságúak voltak. A mozsarak egy része igencsak méretes volt, a törő is hozzáillett, aki ezt használta, biztos nem kellett edzőterembe járnia. Lepárlóberendezés, aminek láttán elgondolkodtam. Végül is, adott volt a szesz, cukor, gyógynövények, biztos, hogy likőröket is készítettek. Ezt alátámasztotta, hogy pár aprócska hordót is láttunk. Azt tudtam, hogy a tokaji bort gyógyszernek használták, ha valaki nem akart hamisítottat inni, innen szerezte be.

Örömmel üdvözöltem Méliusz Juhász Péter: Herbárium könyvét. Szép színes illusztrációk, a szöveg pedig magyar nyelvű! Azt is megállapítottam, hogy praktikus ember volt a kiadója, mert ez a könyv könnyen elfért a zsebben, magával vihette a botanizáló. Láttam még Paracelsus képet, ő is nagyon ideillett. Enyhén hiányoltam, hogy sehol nem láttam az egyszarvú szarvát, de még csak bezoárkövet sem, no de azt biztos már elhasználták az elődök.

Mindenkitől elnézést, de még a szokottnál is szubjektívebb leszek. Az egyik vitrinben egy aprócska reszelőt fedeztem fel, mellette egy szerecsendióval, és nekem beugrott egy hatvan évvel ezelőtti olvasmányom, a Copperfield Dávid. Ebben Dávid azt mondja, hogy a dajkája ujjainak hegye olyan érdes volt a varrástól, mint a hordozható szerecsendió-reszelő. Lévén hogy ez a hatvanas évek elején volt, senki nem tudta a környezetemben, mi az a szerecsendió, és ebbe bele is nyugodtam, mert a reszelő érthető volt. Nos, most elérkezett a nagy találkozás! Biztos, hogy Dickens erre gondolt. Elismerem, nem ez volt a legérdekesebb, de számomra igenis figyelemre méltó volt.

Aki arrafelé jár, nézze meg a kiállítást, az értőbbek méltányolni fogják.