Tegnap történt egy s más a Szerb Étteremben.
Egy: szinte mindenki megízlelte az ajvársalátát, s hozzá etimológiai körítést is kapott (ajvé). Én somlóit ettem...
S más: a jelenlévô tagok (dr. Szilágyi Katalin, Hatvani Szabolcs, Hámori Miklós, retix, vurugya, Mr. Professzor, phls)...
1. Sajnálják, hogy csak heten voltak, pedig nem is annyira gonoszok. Pancho áramszünetelt, de Tova Szilárd és Újlaki, hol vagytok? Már úgy értve, hogy a honlapunkon kívül. Oda azért kerültetek föl, mert jeleztétek, hogy beléptek. Ha meggondoltátok magatokat, semmi baj; csak kérünk benneteket, bökjétek ki, hogy széna-e vagy szalma. – Http s a többiek: mi van veletek? – Szabolcs: ezzel kapcs. ld. 12a.
2. Megköszönik csinos jogásznônknek és egyúttal tagunknak, dr. Szilágyi Katalinnak a segítségét és összefoglalóját a jogi környülállásról. Ez csak megerôsítette a többség véleményét, és így...
3. Véglegesítették, hogy nevünk Írd Jól Egyesület lesz. Székhelynek retix villámgyorsan javasolta az én lakásomat, én meg azt gondoltam, nem bánom, legalább kimazsolázhatom a csábos fényképet küldô rajongók levelét :-) Szóval legyen, ha nincs más ötlet.
4. Megköszönik legújabb tagunk, Hámori Miklós felajánlását: a cégük (Microsec Kft.) szerverén ingyen kapunk helyet. ISDN-jük van, úgyhogy csiga egy szál se. Ami mindkettônknek elôny: a webhelyünkön fut majd a Lektor szóellenôrzô és elválasztó algoritmusuk, s ezt szolgáltatásként minden látogatónk igénybe veheti.
5. Szikla- és Tova szilárdan (bocs!) elhatározták, hogy május 12-én, pénteken megtartják az egyesület hivatalos alakuló ülését. Nem lehet tovább húzni a dolgot, mert dr. Szilágyi Katalin szerint a cégbíróság hosszú hetekig ülhet a papírokon. S akkor még jó, ha egyetlen egy körrel megússzuk a dolgot. Sokszor visszadobják vmi hülyeség miatt. Az idôpont indoklása:
– Végül is május 5-én is jó; én kértem a többiektôl, hogy a Bíró Istvánnal való találkozóm (május 9., ld. 17.) után legyen, de végül is rájöttem, hogy az idôsorrend nem olyan lényeges. Ezen semmi fontos ne múljék!
– A hétvégén kell lennie (a péntek du. már az), hogy a vidékiek is eljöhessenek. Vurugya most is itt volt; megismétlem a kér(d)ést: pancho, Tova Szilárd és Újlaki, jöttök?
– A hétvége tôlem szo. vagy vas. is lehet, de gyanítom, hogy ezen ötletem nem arat osztatlan sikert.
– A helyszín még egy utcával odébb lesz, a Bihari János utca szellemi központjában, a Szlovák sörözôben. (Vigyázat! Határozatképtelenség esetén a Bajcsy-Zs. út fenyeget! :-)
6. A többiek ajvársalátától ellilult fejjel azt javasolták, hogy az alakuló gyűlés szavazza meg Hatvani Szabolcsot titkárnak, jómagamat, phls-t meg elnöknek. Ami ez utóbbit illeti, én retixet javasolom.
7. Elfogadták a szabványszövegemet, melyet majd a vétkeseknek küldünk.
8. Nagyjából megtárgyalták a közös postaláda (irdjol@freemail.hu) tartalmának kezelési szabályait. Ezen még lehet töpizni, ld. 15.
9. Utánanéznek, hogy a Magyar Helyesírási Szabályzat szövegének a hálón való közzétételére valóban van-e az Akad. Kiadónak kizárólagos joga.
10. Nem fizették ki Szab üdítôjét – mert ô maga orvul megtette! :-)))
Továbbá mindenki kapott személyre szabott feladatokat:
11. dr. Szilágyi Katalin: a papírok végleges elkészítése. Természetesen ô a jogi oldalát vállalhatja csak; tartalommal nekünk kell megtöltenünk! Ld. 11.
12. Hatvani Szabolcs: ez utóbbiban segít Katalinnak; ôneki meg mi kell, hogy segítsünk – várjuk az ötleteket! (Szab, hogyan is lett volna az a másik szerkezet? :-)
12.a. Hatvani Szabolcs: van egy ötletem; kérlek, kérdezd meg Katalint, nem hülyeség-e. Ha nem vagyunk meg tízen, mindenki hozza el sógorát-komáját-nénikéjét, kiket aztán másnap – mivel galád módon nem fizettek tagdíjat vagy juszt is j-vel írták a gólyát – kizárunk.
13. Hámori Miklós: gépének egyik sarkát kitakarítja, hogy elférjünk rajta. Továbbá megpróbálja Kemény Gábor nyelvészt (Nyelvtud. Int.) az ügyünk mellé állítani.
14. retix: a honlapot a karjába veszi, s ott is tartja.
15. vurugya: részletesen kidolgozza a postaládánkba érkezô levelek kezelésének rendszerét, diszpécserkedik a feladatok kiosztásában stb. Mindehhez hozzá lehet még szólni; az eredményt kéretik a magamfajta korlátolt számára is érthetô módon szavakba önteni!
16. Mr. Professzor: megadja a nyelvi hibák kategorizálását. A honlapunra helyesírási versenyt, játékos feladványokat varázsol.
17. phls: beszámolt az Akadémiai Kiadóban dolgozó Szekeres Ágnessal folytatott megbeszélésérôl. Ennek lényege, hogy A) a Szabályzatot ôk akarják föltenni a hálóra (ld. 9.); B) úgy érzik, hogy ôk is profitálhatnak a mi működésünkbôl, úgyhogy – késôbb tisztázandó módon – támogatnak minket. (Ez a múlt idô; a soron köv. feladatom:) Drótpostán kell elküldenem neki, hogy mit kérünk és mit várunk tôlük. Továbbá szintén az együttműködésrôl beszélek május 9-én Bíró Istvánnal, az IDG és az Internettó fôszerkesztôjével. Meg, ha már belejöttem, megszervezem az alakuló ülést.
OFF Szab: kölcsönadod 2-3 napra az ereklyét? ON