A penge is, mint a nyél, nagyon szubjektív dolog szerintem, mindenkinek az a legjobb ált., ami neki van :)
Az én személyes véleményem (tapasztalatom) alapján (hangsúlyozom személyes vélemény, másnak nem biztos, hogy így lenne) a pengéim rangsora:
1. Fux Hartstahl 80cm (általános mindenes, bírja a strapát, nyújtható)
2. Falci 65cm, Piros Fux 60cm, Fux VINDOBONA 50cm, (ezek is jók, csak kicsit sérülékenyebbek. Keményebb Falci típussal sajnos nincs még tapasztalatom)
3. Silver (szlovén)60cm (szeretem, de válogatni érdemes, sok a kicsit hibás, félre-kovácsolt, egyenetlen stb, csak ezért a 3. hely, nehezebb az első előkészítése)
4. Török Seytanof (Ár/érték arányban kiváló, a legjobb. Kb 7eFt, olcsó pengének nagyon jó, de ha már választhatok, maradok az előtte lévőknél, de egy olcsó kezdő pengének tökéletes szerintem, nekem a lapossága nem jött be annyira)
Van néhány régi pengém is (Szentgotthárdi, orosz) de sajnos azok annyira elhasználtak már, vagy dög nehezek, hogy inkább csak "falra" valók, használati értékük már sajnos nincs.
Kapok most egy 65 cm-es Szentgotthárdit, ha minden igaz, arra kíváncsi leszek, remélem még használható állapotú lesz.
És van még egy rövid Silver cserje-kasza, ez csak irtáshoz, elvadult területekhez, kaszálni nem igazán jó, de írtani (amire való) jól haszálható.
Feleslegesen sok pengém van, de ez az én hülyeségem, még egy rövid Hartstahl-t (60-65 cm) biztos fogok venni :)