szuperfizikus Creative Commons License 2023.08.07 0 0 427

"...nem értelmezhető az a kijelentés, hogy a föld haladó mozgása magával viszi az étertér egy darabját, de a forgása nem."

A te elméletedben valóban nem értelmezhető, de az enyémben nagyon is. 

Mivel te egy részecskékből álló fényközeget tételezel fel, ami a Föld légköréhez hasonló, így a te elméletedben a Földhöz közeli fényközeg mechanikusan tapad hozzá a Földhöz, így együtt kell a haladnia Földdel, és együtt is kell forognia. Ugyanúgy, ahogyan a Föld légköre is teszi. 

Ugyanebbe a hibába már Jánossy Lajos is beleesett. Ő úgy gondolta, hogy azért nem haladhat együtt az éter a Földdel, mert akkor kötelezően együtt is kellene forognia vele. 

Voltak azonban mások, akik szerint a Földdel együtt halad az éter, de nem forog vele együtt. Pl. Korom Gyula ezt írja: " „…teljességgel valószínűtlennek látszott és látszik mind a mai napig a fizikusok számára, hogy a Föld forgása közben nem viszi magával az étert, ugyanakkor a Nap körüli keringése során pedig cipeli. Pedig ez az igazság…"

Szerintem is ez az igazság. Az én elméletemben a fényközeg nem részecskékből áll. Nem mechanikusan tapad hozzá a földhöz, így lehetséges az, amit a kísérletek igazolnak is; a Föld magával viszi a Nap körüli keringése során a fényközeget, de nem forgatja maga körül. 

Az MM kísérlet negatív eredményt adott, ami arra utal, hogy a Föld viszi magával a fényközeget.

A Sagnac és a MG kísérlet pedig pozitív eredményt adott, ami arra utal, hogy a fényközeg nem forog együtt sem Sagnac műszerével, sem az MG kísérlet műszerével, amely a Földdel együtt forgott. 

Te azt mondod, hogy: a Földdel együtt halad az éster és együtt is forog.

Jánossy szerint: nem is halad együtt a Földdel és nem is forog vele együtt.

Én és Korom Gyula: a fényközeg együtt halad a Földdel, de nem forog vele együtt. 

Én így látom. 

Előzmény: cseik (425)