merigazoi Creative Commons License 2023.08.01 -1 1 5389

tényként közlik, h jegyzőkönyvbe vették

1877-ben Trefort Ágoston kultuszminiszter értekezletet hívott össze abból a célból, hogy tudományosan dolgozzák ki az egységes magyar származáselméletet. Az értekezleten nem tudtak megegyezni - fele-fele arányban szavaztak a két elméletre -, ezért a miniszter a következő jegyzőkönyvi nyilatkozattal zárta le a kérdést: "... miniszterként az ország érdekeit kell néznem, és ezért a külső tekintély szempontjából előnyösebb, a finnugor származás princípiumát fogadom el, mert nekünk nem ázsiai, hanem európai rokonokra van szükségünk. A kormány a jövőben csakis a tudomány ama képviselőit fogja támogatni, akik a finnugor eredet mellett törnek lándzsát."

és nézd a nyomi Trefort, a szlovák akart magyarosítani, a szarházi

később vallás- és közoktatási miniszterként magyarosító törekvéseiről volt híres,

https://m.nyest.hu/renhirek/megoldodott-a-trefort-idezet-rejtelye

1877-ben összehívott magyar származáselméleti értekezleten

a vallon származású szlovák-német kultuszminiszter magyar származáselméleti értekezletet tart

az elemi iskolát otthon, Homonnán végezte 1822 és 1826 között. Gyermekként elsősorban szlovákul és németül beszélt, és egy kissé magyarul is. Hogy a német nyelvtudását tökéletesíthesse, szülei 1826-ban Eperjesre küldték, hogy a 2-4. grammatikai osztályt az ottani evangélikus gimnáziumban végezze, egy német pékmester kosztosaként. Jó tanulónak bizonyult, latinul „meglehetős könnyedséggel” beszélt.

mindaketten Eötvössel szarházik voltak, Bécsbe mentek a legnagyobb bajban

önéletrajzából:

A Bécsből feltüzelt horvátok felkelésben törtek ki, ezért szükségessé vált az országgyűlés egybehívása.

Miután Homonnán nem nyertem meg a választást, a terézvárosi választókerület küldötte lettem. Az országgyűlés még nehezebbé tette a helyzetünket. Batthyány addig ingadozott, amíg a kiegyezés lehetetlenné nem lett. A horvátok a Balaton mellett masíroztak, s Batthyány kormánya feloszlott: zendülés volt kitörőben.

Eötvös elküldte a családját. Én is azt gondoltam, az lesz a legjobb, ha Ilka is elutazik a kicsivel, míg a dolgok döntő fordulatot nem vesznek. Bécsbe küldtem őket. Batthyány a tizedik, vagy a tizenkettedik kormánynélküli napon újra elvállalta a miniszterelnökséget, és megbízást kapott egy új kormány alakítására. Nekem a Kereskedelmi Minisztérium vezetését adták át, de szeptember harmincadikai elutazásomig ténylegesen miniszter voltam.

na, miniszter volt???

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5387)