ggabor1012 Creative Commons License 2023.07.25 0 1 7725

Hoshoryu tornagyőzelme és ozeki promóciója nyilván nem olyan száz százalékos, mintha 15-0 nyert volna mondjuk és egy 35-ös eredménnyel lett volna ozeki. Lehet belekötni a Tobizaru-meccsbe is, láttuk a visszajátszást.

De ezek olyan dolgok, amelyeket maximalistaként ugyan támogatok, realistaként viszont nem:
- ha 33 a limit, akkor annyi, nincs jogunk azt mondani, hogy ez kevés
- ha nincs kikötve, hogy nem lehet Fusen-győzelme valakinek a 33-as limitben, akkor nem is lehet elvárni
- ha sem a gyoji, sem a döntnökök nem látták/akarták úgy látni, hogy hozzáért a földhöz az inkriminált meccsen, akkor az ugyan "lesgól", de érvényes (megjegyzem: volt már olyan, hogy sumoban valaki "visszaadta" a győzelmét, mivel ő úgy látta, hogy vesztett - annak ellenére, hogy a bírók neki adták a meccset? Vagy akár fociban, más sportágban?)

Ezek a számok, de számomra más fontosabb:

1, Hoshoryu számomra ebből a mezőnyből jelenleg az, aki tényleg tudni hozza azt, ami egy ozekitől elvárható (állandó kk, általában double digit szinten, gyakran harcban a végső győzelemért). Bár lehet, hogy tévedek, de én azt látom, hogy ő jó úton van arrafelé, hogy a következő 10+ évben ottragadjon az ozeki (esetleg majd yokozuna) rangban, egy domináns egyéniséggé váljon a sumoban. Folyamatosan fejlődik, súlyban is lassan elérte azt, ami ezen a szinten ideális, technikája mindig is jó volt és az utóbbi időben a stabilitása (kiegyensúlyozott versenyzése) is javul. Persze lehetett volna mondani, hogy most még nem elég jó, várjunk a következő basho-ig (ahol már egy 10-5 is elegendő lett volna), de ennek szerintem nincs különösebb jelentősége már az ő esetében.

2, Hoshoryu megítélésénél kérdés, hogy az minden időkre nézve, objektíven nézzük vagy a mai mezőnyhöz (szubjektíve) viszonyítjuk. Előbbi esetében persze lehet az ő teljesítményét kevésnek tartani, de a jelen felhozatalt nézve ő bizony (a többiekhez mérten) jogosan lesz ozeki rangú.

3, A sumoban egyre inkább szükség van olyan egyéniségekre, ozekikre, mint ő. Mert Teru olyan állapotban van, amilyen, Taka egészségére, hosszabb távú szereplésére sem fogadnék nagy összegben. A többi jelenleg Sekiwake/Komusubi/Maegashira1-5 pozícióban lévő rikishik (kivétel talán Asanoyama) esetén sem látom, hogy ők stabilan, legalább 4-6 évre ozeki szintre tudnának emelkedni (+Waka most kiszállt egy jó időre a sérülése miatt). A fiatalok (Hakuoho, Hokuseiho & tsai) meg még távolabb vannak, nekik kell még több/kevesebb idő, amíg a sanyaku legfelsőbb szintjeiért küzdhetnek (Hakuoho lesz várhatóan az első közöttük, de azért most, hogy közel kerül az erős ellenfelekhez, neki is lesz még mit tanulnia).

Én ezek miatt írtam, hogy Hoshoryu megérdemelte a promócióját - még akkor is, ha elfogadom, hogy ezen joggal lehet vitatkozni.

Előzmény: RTpapa (7714)