szuperfizikus Creative Commons License 2023.07.25 0 0 641

Milyen következményekkel járt (volna) az éter visszatérése?

Vizsgáljuk meg!

Ehhez nézzük meg, hogy milyen szerepet töltött be az éter, mielőtt Einstein kiebrudalta a fizikából?

Kettős szerepe volt:

- egyrészt ez volt a "fényközeg", vagyis az az anyagi közeg, amelyben a fény terjedt

- másrészt az éterhez volt kötve az abszolút nyugvó koordinátarendszer (K0), amelynek kitüntetett szerepe volt a fényjelenségeknél, de az abszolút mozgásnak is ez volt a viszonyítási alapja

Ha  Einsteinnek sikerül volna visszafogadni az étert, akkor:

- ismét van fényközeg, így a fény nem a vákuumban, hanem egy anyagi közegben terjed, de ebben az esetben a fénysebesség csak a fényközeghez viszonyítva c, a fényközeghez képest mozgó rendszerekben már nem. (bukik a fénysebesség állandósága)

- megszűnik a rendszerek egyenértékűsége is, mert a fényközeghez kötött K0 rendszer ismét kitüntetett szerepet kap.

Ezzel a speciális relativitáselmélet mindkét posztulátuma a kukába kerül, és maga a relativitáselmélet is. Igen ám, de ekkorára a fizikusok többsége már magáévá tette a relativitáselmélet. Laue könyvet írt róla, Planck nevet adott neki, Eddington "bizonyítékot" fabrikált hozzá, aminek hatására a többi fizikus is elfogadta Einstein fényközeg nélküli zavaros elméletét. 

És ekkor állt elő Einstein azzal a meglepő hírrel, hogy bocsi, mégiscsak létezik fényközeg (új éter), de azt nem tudom megmondani, hogy mi is lenne ez, és azt sem, hogy milyen szerepe lesz a jövő fizikájában Csak azt tudom, hogy nem olyan, mint amilyennek korábban a mechanikus étert elképzelték. De léteznie kell, mert nélküle nem terjedne a fény

Na, ez verte ki a biztosítékot az időközben relativistává vált fizikusoknál. 

Úgy érezték, hogy egy szélhámos áldozatai lettek, hiszen ha létezik fényközeg, akkor a relativitáselmélet így fabatkát sem ér. Ők pedig már erre tették fel az életüket. 

Ez volt az oka annak, hogy a fizikusok elfordultak Einsteintől, és csak legyintettek: vén bolond már az öreg, nem kell hinni neki. Einstein magára maradt és ekkor írta keserűen: "A zsidóknak szent vagyok, az amerikaiaknak kiállítási tárgy, a munkatársaimnak szélhámos."

Előzmény: szuperfizikus (635)