Megnéztem egy érdekes videót, ami az ún feltételezett ősnyelvről ősnyelvekről szól. Nagyjából olyan 2 tucat német, angol stb nyelvész munkája, már ha ezt szabad munkának nevezni, én inkább karikatúrának hívnám. Ha van bizonyítéka annak, hogy nyelvészet áltudomány, akkor ez a videó biztosan az.
.
Ott kezdődik 4 ősnyelvet feltételez, (most tessék figyelni!): Afroasiatic, Euroasiatic, Dravida, Kartvelian.
Na msot már ez önmagában vicc, az meg hogy ezeknek a kialakulását 12 ezer évvel ezelőttre teszi, az egyenesen vicc. Az afroasiatic benyúlik a Kárpát medence egy részébe is..... elnézést... KIK?????? Kik beszéltelk Afro-asiatic nyelvet a Kárpát medencében 12 ezer évvel ezelőtt? erre én csak Besnyő Pista bácsival tudok válaszolni: NOOOrmális????
Az euro-asiatic, ahová a mi nyelvünk is elvileg tartozik az az Ural északi és déli vidékénél alakult ki... Ott ahol a mai napig egyetlen egy nép se tudtam megőrizni a saját nyelvét, elveszteni, lepusztulni annál inkább....
de szerintük ott kialakult egy nyelv 12 ezer évvel ezelőtt, amikor az a vidék a mainál is élhetetlenebb volt.
.
Ez őket cseppet se zavarja, nyelvek alakulnak olyan helyeken, ahol se védelem, se nyersanyag, se jó földek.....
.
Ennél is érdekesebb, mit gondolnak milyen változás történt ezután 4 ezer év alatt. 10 ezer évvel ezelőtt már kiürült a Kárpát-medence. Miért ürült ki? Egy ilyen hely? Ami tökéletesen védhető, minden ami csak egy embercsoportnak kellhet, bőségben és kiváló minőségben megvan??? Csak úgy arrébb mentek az afri-asiatic nyelvűek.... Me' minek éljenek jó helyen ha élhetnek a sivatagban is? Nyilván.
És az Euro-asiatic nyelvet beszélők ketté váltak indo-uralira és egyéb euro-asiaticra..... na itt kezdtem lefordulni a székről röhögéstől...
.
Nem akarom az egészet végig elemezni, a de a későbbiekben, pl 5 ezer évvel ezelőttre A Kárpát medencében szerintük, kialakult a pre-alban nyelvcsalád. Szkíta, magyar sehol semmi. Szóládi korai bronzkori lelet ie 4500 vagyis 6500 évvel ezelőtt, árpádi génekkel, nem, zavarja őket. Pre-alban. Vincha-Tordos kultúra, Tatárlakai koronmgok,nem azavrják őket. Pre-alban nyelvcsalád. De előtte még ott van a, most tessék kapaszkodni: késő-proto-urali. Na most ezen lehet beszarni, mert ez aztán tényleg fából vaskarika!
Paleo-balkán. Az mi a f*szom?????
.
Na most aki ezt látta, nem röhögte magát halálra és nem esett le neki, hogy ez az egész nyelvészeti elembaj, egy idióta áltudomány, annak én bizony még trágyahordó munkát se adnék, mert ennyi ésszel még arra is alkalmatlan.
.
Szerintem ezeket a nyelvészeket mind egy szálig kőbányába kéne vinni dolgoztatni. Ha alkalmasak rá. Nem biztos.