Én is már régen fölfigyeltem a Sercadisra, de akkor jól leteremtettek, hogy miért szeretnék én ilyen "profi" szerhez jutni. Látom nem ártott volna behatóbban foglalkozni vele.
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164121771&t=9217758
Föleg azért szeretnék ilyen szert, mert akkor avval meghatározott idöben meghatározott számú alkalommal megpermetezek, és nincs ez a sokismeretes megfejthetetlen egyenletre alapuló küzdelem a lisztharmattal: van-e vagy nincs, ha nincs lesz-e, ha van, megállt-e, vagy még mindig terjed.
Alapelvem, hogy soha semmit nem permetezek fölöslegesen, vagy túlzottan; sajnos inkább az ellenkezöje igaz: mindig igyexem megúszni...
De vannak olyan betegségek, amik mindig és egészen biztosan megjelennek, igy muszáj ellenük profilaktikusan védekezni: ilyen az öszibarack tafrina, a sárgabarack virágmonilia és az egres amerikai lisztharmata. De ezek mid, jól látható, összetéveszthetetlen tüneteket produkálnak. Csakhogy akkor már késö: elveszett a termés.
A szölölisztharmat sajnos nem ilyen. Egyrészt nem jelentkezik konzekvensen, másrészt nagyon lassan "lopakodva" fertöz, a tünetei pedig számomra abszolut nem egyértelmüek. Ezért szeretném mégegyszer megkérdezni, hogyan tudnám megállapítani, hogy hatásos volt-e a védekezés? A vesszöfoltok nem fognak eltünni. Ha hatásos volt, hogyan folytassam a kezelést, és hogyan, ha nem?
A permetezéshez még egy kérdésem van: föltünt, hogy bizonyos szerekböl homeopátiás mennyiségeket írnak elö, hogy mire azt öt liter vízben föloldom, látszólag semmi se marad belölük. Ilyen a Topas is; abból öt literbe konkrétan 2 ml kell; jóformán mérhetetlenül kevés. Ostoba és amatör kédés, de ennek ellenére mindig eszembe jut; bízhatok-e ennek ellenére a hatásukban? Más szerekböl, pl. a Thiovit Jet ilyen, hatalmas "hegyeket" kell bekeverni, aminek sürü barna szer lesz az eredménye. Mi az oka ennek a hatalmas különbségnek?