Hakos72 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 392

Arra gondolsz, hogy nincs függőleges szára a fölső kacsnak mint az alsónak? Ha igen: rögzítés és állíthatóság + egyszerűbb gyártás. Egyébként szerintem a magassága is jobb így, ilyen "osztrákos" nyeleknél ide esik kézre, teljesen más, mint a magyar hasonló jellegű két-kacsos nyél. Szerintem azért raktak sokszor függőleges szárat nálunk, mert így lehet klasszikusan átmenő-ékes csapolással rögzíteni a nyélhez, a fogantyút meg ilyen jellegű nyeleknél esztergálták, és azt könnyebb függőleges szárba rögzíteni. Régen kizárólag ilyen átmenő-ékes csapolásokban gondolkodtak, de szerintem (és a mai modernebb prémium nyeleknél szinte mind a nagyvilágban) fontos szempont lett a pontos testmagassághoz állíthatóság. Erre legjobb, ha a fogantyúk vmilyen fakötés és (+) csavaros (bontható) rögzítéssel vannak kombinálva. A magyar hasonló két-fogantyús nyélnél (nyugati országrészben volt inkább elterjedt azt hiszem), az alsót nagyon lentről indítják hosszú-nyélre függőleges szárral, a fölső nagyjából u.i. van, viszon így a két fogantyú között sokkal nagyobb a távolság, szerintem így az "osztrákos" nyélhez képest kényelmetlen, nagyon széttárt karral kell fogni. Kényelmetlenebb a fogás, de a súlypontja viszont nagyon jó annak, mert lejjebb van a fogantyú (arra esik). Ezt a súlypont alsó-fogantyúra helyezést az "osztrákos" nyeleknél a nyél végének súlyozásával lehet elérni. (én is szoktam, nehezebb a kasza, de nagyon kényelmes, hogy a súlypont az alsó fogantyúra kerül). Itt egy rajz nyél-geometria különbségéről (kicsit lehet túloztam az érthetőség kedvéért). De egyébként a kényelmesség nagyon szubjektív dolog, ált mindenkinek az a legjobb, amit megszokott. Minden nyéltípusnak van előnye és hátránya, legjobb próbálgatni... Általában elmondható (nemzetközi fórumok alapján is), hogy az "osztrákos" nyél előnye, hogy a legegyenesebb testtartással használható, nagyon kényelmes, de ez nem minden helyzetben a legszerencsésebb, pláne azoknak, akik megszokták a kissé előre-dőlést. Eléggé megszokás kérdése minden... Ahány tájegység, ahány ország, annyi féle nyél és beállítás, mindenki a magáéra esküszik... És szerintem...

Előzmény: pintjano (390)