dave_dömper Creative Commons License 2023.07.22 0 0 7706

Erről a mai Hokutofuji - Hakuoho meccsről szerintem még sokáig fonak beszéli - nem véletlenül. Kezdve

azzal, hogy az újonc megpróbálkozott azzal a fajta belső gánccsal, amit az előző napon Nishikigi torkán "nyomott le". Ám Hokutofuji - szerintem - felkészülve erre is, villámgyorsan, hibátlanul reagált. Majd, ezt követőleg, komoly erőbedobással kezdte el úzni - hajtani Hakuoho-t, amiből az újonc kétszer is, valami hihetetlen erőfeszítéssel volt képes visszajünni - felállni. Majd a harmadik ilyen Hokutofuji-próbálkozást - szerintem - minden maradék ereje megfeszítésével volt csak képes megkonntrázni és a már - már vert helyzetében kihasználni azt, hogy Hokutofuji, az előzőeknél kockázatosabb figurába igyekezett kergetni

és Hakuoho ezt egy végső erőfeszítéssel képes volt feltartóztatni. Óriási végkiofejlet következett. Nem is emlékszem arra, hogy mikor és kitől - kiktől láthqttam valaha is ilyen gigászi küzdelmet, ilyen bravúros végkifejlettel. Mindazzal, hogy teljes elismerésem Hokutofuji-é, azért a törhetetlen küzdeni - akatásáért, amivel a Yusho felé vezető útját szerette volna bebiztosítani, ezzel együtt is a nap és szerintem a torna színvonalas voltát bizonyító momentum az újoncé, Hakuoho-é, azért, amit egy ilyen kockázatos helyzet megoldásában, élete negyedik Nagy Basho tornáján képes volt végjátékban produkálni. Ha másért nem

is, de már csak ezért érdemes volt annak idején megkedvelnem ezt láthatni - megélhetni. Ha van valaki,

aki rászolgált arra, hogy egy ilye - efféle emblematikus Rikishi-nevet válasszon magának - nyilván nem véletlenül - hát az valóban Ochiaai lehetett.

Gondolom, hogy ez a mai meccs sok tanulsággal fog szolgálni, a holnapi - mindent eldöntő - Hoshoryu - Hakuoho helyosztó másik résztvevője számára. Lesz mit megbeszélniök a saját mentorával - edzőjével,

mert a látottak tanusága szerint minden eddiginél rögösebb pálya és feladat vár rá, mert számára lesz minden eddiginél nagyobb tétje annak a meccsnek.