Alpok 2023
A cél a Route de Grand Alpes É-i fele volt a párommal, de most nem vittem el a busszal a motort, hanem átvágtam oda-vissza a hegyeken, mint 2002-ben a Dominatorral.
Oda: Dunakanyar, Lavamünd, Karawankák és Karnische Alpen É-i oldala, Cortina d' Ampezzo, Dolomitok kör, Karersee, Passo di Tonale, Comoi, Maggiore, Lugano tavak, Aosta, Col du Petit St. Bernard hágó, Chambery
Ott: Chambery, Col de l' Iseran, Col d' Aravis, col d l Colombiere, és több kisebb hágó, ahol éppen a Tour de France zajlott, Chambery
Haza: Chambery, Chamony-Mont-Blanc, Col de la Forcaz, Sion, Simplonpass, Locarno, Lugano tavak, Chiavenna, Malojapass, St. Moritz, Pso del Bernina, P dello Stelvio, Merano, Jaufenpass, Pustertal, Karnische Dolomitenstrasse olasz oldal, Tarvisio, Mangart látványút, Vrsic hágó, Kranjska Gora, Seebergsattel, Lavamünd, Dunakanyar
Ahol rengeteg motoros volt: Dolomitok kör, Route de Grand Alpes, Stelvio hágó Ezeken az útvonalakon a lakókocsis, motoros és sok biciklis osztozott, egyes szakaszokon lépésben lehetett csak haladni, itt volt idő nézelődni. A közbenső részeken nagyon jó, kis forgalmú hegyi utakon mentem, este úgy estem le a motorról. Ezek között volt nagyon jó minőségű kiépített szerpentin, valamint szinte egynyomos, töredezett aszfaltú részek is. A keskenyebb részeken volt meglepetés, mikor bejött a teherautó szembe, a veszélyes részeken, ahol lefoglalta az egész kanyart, előtte dudált, de nem lassított :-) Ott meg kell állni azonnal. Érdekes, hogy balesetet alig láttam, pedig a RdGA útvonalon csapatos Gs-ek, cuccok nélkül, őrült tempót mentek (franciák). Én a lég-olajossal az 1100, 1150 szériával ritkaságnak számítottam, mindenki vizessel nyomta, abból is 1250-el. Azért voltak más típusok is vegyesen, nagy KTM sok volt és Triumph Tiger, Yamaha Xtz 1200, T700, Honda Transalp stb.
11 nap, 4250 km és több ezer kanyar.
Mikor párom felült mögém Chamberyben, kicsit aggódtam a többlet súly miatt, de Wilbers rugóim meg sem érezték a plusz terhelést. Szerintem nincs még egy olyan nagy motor, ami 2 személlyel, cuccokkal még ilyen jól motorozható marad a szerpentineken, ezt tudja a nagy Gs. Chamberyben van egy elefántos kút, onnan jutott eszembe, hogy most már megérdemli a Gs, hogy nevén nevezzem, így lett Hannibál.
Sok szépet láttam, és az idővel is szerencsém volt. Azért 4-5 ször eláztam. Az egyik után, ráadásul este, szállás nélkül, egy barkács áruház padján aludtam, úgy ahogy voltam. Szerencsére hideg nem volt, inkább a meleg viselt meg pl Bolzanoban a városon át. Legdrágább kempingem a Dolomitok É-i részén 74 Euro volt, másnap szlovéniában, hasonló szép helyen, 24 Euro.
Nagy élmény volt!