Nagyon pörög ez a topic így sajnos nem sikerült mindent visszaolvasni.
Három kérdésem van:
1. Lisztharmat
sajnos az én szölöim nagyon hajlamosak rá; néhány évvel ezelött óriási, csaknem 100 %-os kárt okozott, ezért próbálok fokozottan figyelni rá. Idén a lemosó permetezésen kívül 3 x permeteztem Topassal és 1x Thiovit Jettel. Az elmúlt hónapban azonban elmaradtam a zöldmunkával és a permetezéssel is, de ezt tegnap bepótoltam; a tövek jól átjárhatók-áttekinthetök és Topassal ismét meg lettek permetezve. A problámám az, hogy a lisztharmat itt elég atipusos tüneteket mutat, és nem vagyok benne egész biztos, hogy idöben fölismerem. A levelek fonákján aszokásos gyepszerü foltokból semmi sem tapasztalható, de ez akkor is így volt, mikor az óriási kár keletkezett. Viszont néhány vesszön barna foltokat látok, és 1-2 fürtön is látok elhalt szemeket. Ha ez lisztharmat, számíthatok-e rá, hogy a Topas megfékezte, ha esetleg más betgség, a Topas jó-e ezek ellen is.
2. Tavasszal sikerült meggyökereztetnem és bekonténereznem 3 szép egészséges vesszöt. Mi legyen velük? Meddig maradjanak a konténerben?
3. Van néhány tökém, amik szinte sohasem teremnek. Ezekböl néhány nagyon nagyon öreg, több, mint 80 éves, de van köztük 1-2 fiatal is. Ennek mi az oka? Gondoltam a helytelen metszésre (én mindent rövid csapra metszek, mert csak ehhez értek, meg ez azelött is így volt, mikor még nem én metszettem. Visszont hallottam olyan véleményt, hogy csemegeszölö csak hosszú csapon, ill. szálvesszön terem. Hogy ez nem általános, ezt bizonyítják a szépen termö tökéim, de lehet, hogy bizonyos fajtáknál ez csakugyan így van, és érdemes lenne más technologiával próbálkozni?