Ez egy jó kérdés, kíváncsi lennék egy szakértő véleményére :) hogy Ők miként állítják elő az F1 magot?
Mert ha mi itthon elültetünk egy F1-es magot, szép erős palántát nevelünk, majd a termésből magot fogunk,
és jövőre abból nevelünk palántát, már elviekben nem lesz ugyan az a növény, szétesik azokra a fajokra amikből nemesítették,
illetve betegségekre is fogékonyabb lesz.
Vajon a nagyüzem miként állítja elő az F1-es magokat, hogy mindig ugyan azt a megbízható termést produkálják?
Hogyan nyerik a vetőmagot?
De ha van fölös kertrészed, és szeretsz kísérletezni, próbáld ki, hogy mit produkál az általad fogott mag jövőre?
Én egy boltban vett mini san marzanoval léptem meg (a friss mag ültetést) pár éve, és ősszel kikerekedett szemmel néztem,
hogy a 12 palántám szinte mindegyik más, és mini egy sem volt közötte. Na Ő F1 volt:))
csak ezt a frissen csomagolt bolti parira nem írják rá, hogy f1-es magból van, sőt sok esetben a nevét sem.
De azért ehető paradicsomjaim lettek:) és egy kísérletet megért.
Most egy uborkám van amit 2 éve vettem, mini balkon uborkának, de nem mini, és nem is balkonba való,
viszont nagyon jófajta. Ha sikerül fogok róla magot, és jövőre elültetem, kíváncsi leszek mit fog produkálni.