2009. 7.24,> 2010.7.24, > 2020.7.24.>>>>>
János evangéliuma 7. fejezet
V. A SÁTOROS ÜNNEP
Jézus fölmegy az ünnepekre és tanít. 6 Jézus ezt válaszolta nekik: „Nekem még nem érkezett el az időm, de nektek mindig megfelelő az idő. 7 Titeket nem gyűlölhet a világ, de engem gyűlöl, mert bizonyítom, hogy gonoszak a tetteik.
15 A zsidók csodálkozva mondogatták: „Hogy ismerheti így az Írásokat, amikor nem is tanulta?” 16 Jézus így felelt nekik: „Tanításom nem tőlem való, hanem attól, aki küldött.
18 Aki magától beszél, a saját dicsőségét keresi. Aki azonban annak dicsőségén munkálkodik, aki őt küldte, az igaz, s nincs benne hamisság.
Vita a Messiás származásáról. 28 Jézus a templomban tanítva ezt felelte rá: „Igen, ismertek, és azt is tudjátok, honnan való vagyok, noha nem magamtól jöttem, hanem az Igaz küldött, akit ti nem ismertek. 29 Én azonban ismerem, mert tőle vagyok és ő küldött.” 30 Erre el akarták fogni, de senki sem vetett rá kezet, mert még nem érkezett el az órája.
Jézus közeli haláláról beszél. 33 Ekkor Jézus azt mondta: „Már csak rövid ideig vagyok veletek, aztán visszatérek ahhoz, aki küldött. 34 Keresni fogtok, de nem találtok, mert ahol én vagyok, oda ti nem jöhettek.”
Az élő víz ígérete. 37 Az ünnep utolsó, nagy napján Jézus a templomban volt és fennhangon hirdette: „Aki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék, 38 aki hisz bennem: belsejéből, az Írás szava szerint, élő víz folyói fakadnak.” 39 Ezt a Lélekről mondta, amelyben a benne hívők részesülnek. A Lélek ugyanis még nem jött el, mert még nem dicsőült meg Jézus. ( Lélek-szellem.)
Újabb vita a Messiás eredetéről. 40 E szavak hallatára a népből némelyek így beszéltek: „Valóban ez a Próféta!” 41 Mások meg: „Ő a Messiás!” De voltak, akik így vélekedtek: „Hát jöhet a Messiás Galileából? 42 Az Írás szerint Dávid családjából s Betlehem városából kell a Messiásnak jönnie.”
50 Egyikük azonban, Nikodémus, aki egy alkalommal fölkereste (Jézust), azt mondta nekik: 51 „Elítél törvényünk valakit is anélkül, hogy először meghallgatták, s meggyőződtek volna róla, hogy mit tett?” 52 De azt mondták neki: „Csak nem vagy te is galileai? Nézz utána, s megbizonyosodsz, hogy Galileából nem támad próféta.”