The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.07.12 0 0 21674

Ebből most a Cabrio Top-ot kihagynám. Gondolom a peronoszpóra ellen szeretnél vele védekezni, azért tennéd bele.

Jelen pillanatban ehelyett azoxistrobin hatóanyagú növényvédőszert érdemes helyette használni (pl. Quadris).

Én ezt kicsit nem túl szabálytisztelő módon még fel szoktam turbózni. Az azoxistrobinra a lisztharmat már többé-kevésbé rezisztens. A keverékedben a Topas ezt próbálhatja kijavítani. A difenokonazol nagyon jó a lisztharmat ellen (szőlőben is), talán jobb is mint a Topas.

Fura módon magyarisztánban a difenokonazol önmagában nincs engedélyeztetve szőlő kultúrára (máshol igen, itt nem!), viszont más kombinált szerhez szőlőre is igen és ezekben momentán éppen a lisztharmat elleni összetevő szerepet tölti be.

Vagyis ha mondjuk Score (Alfa Solo) + Quadris keveréket használsz, akkor az jó lisztharmatra és peronoszpórára is. Mindkét szernek (hatóanyagnak) 14 napos az ÉVI-je.

És akkor egy újabb csavar is van a dologban...!

Létezik egy növényvédőszer "Amistar Top" néven, ami az azoxistrobin és difenokonazol hatóanyagokat kombinálja. Ez engedélye szerint csak zöldség kultúrákban használható, szőlőben-gyümölcsben nem. Még viccesebb, hogy II. (zöldkönyves) kategóriás szer, amivel egyenértékű permetlevet kvázi otthon magadnak kikeverhetsz az előbb említett III. kategóriás két szerből. Ha hozzáférsz az Amistart TOP-hoz, akkor ez olcsóbb, mint külön-külön. A legkisebb kiszerelés 200 ml-es, tehát ezt 15 ml/10 literes dózissal mondjuk figyelembe kell venni, de ahogy említettem a zöldségkertben is hasznosítható, mégpedig jól!

Na szóval saját felelősségre és kizárólag saját fogyasztásra én ezzel operálok viszonylag sikeresen szőlőben is. Tegnap éppen ezt tettem, még a mára jósolt esők előtt. Blokkban, immár másodszor, előző kezelés 9 napja történt.

Előző kezelésben volt hozzáadva Cuproxat is (21 nap ÉVI). Wuxal minden permetezésbe megy adaléknak.

Előzmény: molnartam (21672)