Szia!
MOL kutak ....
Igen, mindenütt jobbak valamivel az ÖMV szolgáltatások, de azért a legtöbb MOL kút is vállalható. Kisebb a tömeg, mert a vendégmukik inkább az ÖMV-t választják. Itt mindig volt free Wifi, ÖMV-nél a tömeg miatt már nem mindig sikerült kapcsolódni. A budi egy klasszissal jobb az ÖMV-nél (9 pont helyett 10), mint a MOL-nál (kézmosó, szárító, stb., de a fajansz ugyanaz). Nagy tömeg esetén ez is, az is lelakott.
Egyetlen kivétel van, a Görögország felé vezető úton, a lapovói ÖMV előtt pár kilóméterrel lévő (oda NE menj be, még véletlenül se) - rossz a burkolat minősége, a WC nagyon nem ajánlott. Egyetlen előnye, hogy soha sincs senki, így még inváziós időszakban is gyorsan lehet tankolni. (Talán egyszer majd felújítják.)
Hazafelé már bármelyik választható, többnyire az ÖMV-k előtt vannak néhény kilóméterrel.
Magyarul legfeljebb a magyar határ közelében lévőkön szólalnak meg.
Free WiFi ...
Éveken keresztül vadásztam rá, emiatt álltam meg inkább a MOL kutaknál, ott nagyobb eséllyel jut egy kis sávszélesség. Az utóbbi 1-2 évben viszont már inkább befizetek a Telekomnál egy VilágNET-re (3 nap, 2 GB, 3500 Ft), amit indulás előtt aktiválok (a 3 nap miatt). Más szolgáltatónál is elérhető ilyesmi.
Azóta sokkal nyugodtabban vezetek, menet közben lekérdezhető a forgalmi helyzet, kamerákat tudunk nézegetni (az oldalbordám a jobb egyesben), FB csoportokat is eléred.
Tavaly így sikerült Röszke 1 helyett Udvarnál belépnünk Mo-ra (6 óra helyett 1 órás várakozással - azt is a szerb-horvát határnál).
És nem mellesleg telefonálni (Voip) is tudok (szinte minden évben volt valami esemény, ami miatt kellett.
Tankolás ...
A határ és Nis között a szerb pályán sok kút van, a nagyobb márkák gond nélkül ajánlottak (a helyiek néha nagyon lepukkantak). Utána a Macedón határig már vannak nagyobb pauzák, de azért ott is lehet tankolni.
Macedóniában is az északi rész, Szkopje környéke a jobban ellátott, utána ritkábban vannak már kutak.
Ne várj az utolsó pillanatig a tankolással.
Ha megkérdezed a kutast, akkor a 95-ös a "normal benzin", a 98-as pedig a "szuper". Én már inkább LPG-vel járok (a benzin csak tartalék).
Fizetés ...
Én mindenütt bankkártyát használok (a benzinkutakon megkérdezem, hogy lehet-e azzal fizetni - lehet). Kártya (terminál) problémák az utóbbi években már nem nagyon fordulnak elő.
Tavaly körbe utaztuk Görögországot, mindenütt tudtam kártyával fizetni (a múzeumi belépőket, szállásokat is), kutaknál, kapuknál sem volt sehol gond a kártyás fizetéssel az úton.