Shangri-La Creative Commons License 2023.06.29 -1 0 3042

Én pénz híján idén is "kihagytam" a MúzÉjt. (Tavaly is kimaradt, de egy ismerőshöz csatlakoztam éjfél körül, aki a bajor Gizi színészmúzeumba ment - éjfél után már nem kérték a karszalagot, 1-ig voltak nyitva. Már akkor akartam írni erről, csak persze ez is elmaradt. :D)

Sajnos műsörfüzet már nincs, anélkül nekem szinte lehetetlen feladat lenne nekem tetsző módon összeállítani a programot. A Facebook feldobott pár általam követett zenész programját, így néztem ki a Magyar Zene Házánál egy szabadtéri jazzkoncertet. Persze oda is kellett volna karszalag, de mivel a kordonon túl is terjed a hang :D, így maga a koncert teljesen élvezhető volt.

Utána - nem a MúzÉj keretében, csak mivel közel volt - megkerestem a nem messze lévő két új Kolodko szobrocskát, az egyiket (Mici Mackó) pont aznap tették ki, a másikat (Garfield) egy héttel korábban. (A Róth Miksa emlékházat is meglátogattam volna a bent lévő Kolodko szobor miatt. Pár éve voltam ott a MúzÉjen, akkor az udvaron volt egy Kolodko kiállítás sok szoborral, de a bentiről nem tudtam.)

Aztán találkoztunk a belvárosban ugyanazzal az ismerőssel, akivel előző évben is voltam. Éppen egy félresikerült "múzeum látogatáson" voltak túl - a fő cím az itt volt, de az apró betűs szöveget nem nézték, a látogatható rész az kint a város határában. A következő kinézett cél a rendőrmúzeum volt a Teve utcánál. Az épület előtt több rendőrautó volt kiállítva különböző korokból, valamint több régi egyenruhás is sétált. Persze ezekről nem tudtunk meg semmit. Volt egy régi autóbusz is, amire fel lehetett menni, néha a motorját is beindították, jó hangja volt. Viszont akkora sor állt, hogy meg se próbáltunk beállni.

Ekkor már 11 óra körül volt, keresni kellett egy sokáig nyitva tartó helyszínt. Nekik ott volt a listán az Aeropark (repülőgép múzeum), ami 2-ig volt, viszont kint Ferihegyen. Na mindegy, megpróbáljuk, az egyéb éjfélig nyitva tartó helyek már nem jöttek szóba. Picivel éjfél után értünk ki, már csak be kell jutni. Nekik ugyebár volt karszalagjuk, csak nekem nem. Kérdezik a bejáratnál, hogy karszalag van? Persze, mutatják, én meg zsebre vágott kézzel besétáltam mögöttük. :D Az utolsó két órára már nem lett volna buli a 2500 Ft.

Érdemes volt kimenni! Nagyon hangulatosan kivilágított tér, sok ismert és kevésbé ismert repcsivel. Egy-két kivétellel fel lehetett rájuk menni, akár a pilótafülkékbe is. Ez azért nem volt egyszerű, mert több gépen is veterán pilóták mutatták be a gépet vagy meséltek élményeikről. Én két fülkébe ültem be, a kétfedeles An-2 (Ancsa) és a Tu-154. Voltunk bent IL-14-esen, Tu-134-esen és Jak-40-esen. Volt még Mig-21 vadászgép, pár helikopter (mentő, permetező), és egy kisebb gép. Jól esett nosztalgiázva beülni a Tu-134 ülésébe, ezzel anno többször is repültem.

Több kiállítás is volt, a Tu-134 hátsó részében a típust mutatták be, egy IL-18-asban a Malévről szóló kiállítás volt, két átalakított reptéri buszban meg a repülőtér történetével, működésével, a pilóták kiképzésével kapcsolatos bemutatót láthattunk. Szóval nekem nagyon tetszett, jó ötlet volt kimenni ily késői órán is. Korábban valószínűleg itt is kígyózó sorok voltak.

Persze most is sok fotó készült, és én szívem szerint tennék be párat, de a tucatnyi korábbi beszámoló emiatt maradt ki eddig, mivel az otthoni gépen egy ideje nem tudok képet feltölteni. Lehet, hogy még teszek föl.

Előzmény: Csimpolya (3041)