mmormota Creative Commons License 2023.06.27 0 1 808

Véletlenül rossz helyre tettem ezt, ide is bemásolom.

Az akkugyárról - meg mindenféle high-tech iparról - az a véleményem, hogy nekünk magyaroknak egyértelműen előnyös, hogy ide jön. Ami vitatható, hogy hová kell az ilyet telepíteni. Ha a lakosok nem akarják, nem kell egy városba, létező lakóövezet közelébe vinni. Pár km utazás busszal, autóval, kisvasúttal:-) semmi gondot nem okoz.

Az "összeszerelő üzem" dolog demagóg ellenzéki baromság. Ezek fejlett nagy hozzáadott értéket előállító gyárak. Magunktól nem tudunk ilyet. Nincs meg a tudás, a töke, a technológia, semmi. Kína ebben világelső.

Ugyanaz az esélyümk, minden bármelyik felzárkózott országnak Japántól Kínáig. Beengedni azokat a cégeket, akiknél tudás, tőke tecnnológia van. Tanulni belőle, becsatlakozni saját dolgokkal, később már saját versenyképes terméket is csinálni. Ez nem állami támogatás kérdése. Legtöbb ember nem érti. Attól, hogy pénzt adnak, alap nélkül nem jön meg a képesség versenyképes dolog létrehozására. Van kivétel, én pl. megcsináltam kapott pénz és előzmény nélkül, de ez ritka, ebből sose lesz sok. 

Shenzen ma az ipar egyik központja a világ egyik legfejlettebb ipari parkja. Nem magától lett olyan. Odamentek külföldi multik. A kínaiak ott dolgoztak, tanultak, loptak, aztán maguk is megcsinálták a saját vállalkozásaikat. Sok mindenben elhagyták a mestereiket.

Az, hogy oktatni kell, persze igaz. Csak önmagában nem megy. Pénz is kell rá, amihez működő ipar kell, ami megtermeli. Meg az is kell, hogy a tanult ember találjon jó munkát, ami megint csak itt levő működő ipart feltételez. Különben elmegy.

Fordítva nem megy. Hiába mondják, hogy azért megy el, mert itt nem becsülik meg. Ha nincs működő ipar, nem tudják megbecsülni. Ez nem szándék kérdése.