Pancho:
1. Gratulálok a füledhez és a finn nyelvtudásodhoz. Én próbálgattam az óorosz és a hajóorvos szavakat kiejteni, és valami igen-igen kis különbséget éreztem a kétféle o között. Egyébként ugyanez áll pl. a kiír szóra is. (Lehet, hogy ennek a veláris í az oka?) Ez szerintem oly kis mértékű eltérés, hogy nem lehet alapja az irdjol.hu név ellenzésének olyan indokkal, hogy minôségileg mások a hangzói, mint az eredeti szónak.
2. Ami a két msh összeolvadását illeti: mindenki ejtse ki lassan meg gyorsan is, s közben nagyon füleljen. A hangváltozások egyébként nincsenek tekintettel arra, hogy a bennük szereplô hang grammatikailag mely egység része. Erre a Szabályzatban is találhatsz példát: A szóelemzô írásmód fejezet elején, az elsô olyan pontban, mely konkrétan a msh-k hangzásbeli változásait tárgyalja, ilyen példák is vannak: [vam még] van még, [eszig belôle] eszik belôle. Tehát a változások sokszor átnyúlnak a szóhatáron is, és a hangsúly se minden.
http:
1. Az OK, de miért két vagy hány nappal azután, hogy lefoglaltam az irdjol.hu nevet? Az elején hosszas unszolásra nagy nehezen beérkezett néhány hozzászólás az Írd Jól Egyesület cégnévre. A köv. néhány nap folyamán a domain-névre 1, azaz 1 javaslat érkezett, a tied: www.irdjolegyesulet.hu. Erre mondtam, hogy az egy kicsit hosszú, meg nem is szokásos a cég gazdasági formációját belevenni a névbe (ld. elender.hu, nem pedig elenderrt.hu), úgyhogy legyen irdjol.hu. Senki nem válaszolt, bejegyeztettem. Erre néhány nap múlva jön az emiled!
Tegyünk már pontot a végére: küldd el minden tagnak (apropó, hányan is vagyunk?), s ôk a topikban – félvén a malackától – csak azt jelezzék, hogy az legyen-e a domain-nevünk vagy nem. Ha az eredô igen, akkor megpróbálom kicserélni: azt lemondom (lehet?), ezt meg lefoglalom. Magam nemmel szavazok – nem azért, hogy kevesebb munkám legyen, hanem mert, ha ismerik a nevünket, akkor az irdjol.hu a leginkább magától értetôdô domain-név, így találnak meg a leggyorsabban.
Emilezz, és szavazzunk!
2. A Szabályzatban a szójegyzék okozza a legkevesebb gondot. Szerintem nem kell újra beírni, de errôl majd késôbb; ez többfelé ágazik. Hanem maga a szabályegyüttes. Hogy ©-juk van-e nekik erre vagy nincs, az jó kérdés; mindenesetre ôk adták ki még az átkosban (1984), s azóta ugye magáncég (rt.) lettek, mint mindenki. A jog sokszor nem a józan észt követi – ez utóbbi nekem is azt mondja (s én is ezt tettem Szekeres Ágnesnak), hogy a Szabályzat közkincs. Csakhát utána belegondoltam, hogy pl. hol kapod meg ingyen az Alkotmányt? Az is legalább ennyire közkincs! Vagy fenn van a hálón?! (Merthogy akkor ezzel talán lehetne érvelni...)