>Elég jó volt a mai Voyager is, és még az éppen aktuális zászlós is életben maradt :)
Ráadásul a Borg-ot is az a színész játszotta. Ugyanis generikai mintát vett tőle és leklónozta.
>Minden esetre ez a 29. századi Borg elég durva volt (saját transzporter... huh), érdekes lett volna, ha a hajón marad...
Ugyan már, ilyet nem lehet... :) Az epizód végére mindennek a réginek kell lennie (majdnem).
Szerintem a DS9 végével eljutottunk egy fordulópontra. A TOS-TNG párosban a Föderáció az abszolút jó megtestesítoje volt (egy példakép és - legalábbis mai szemmel - egy utópia). Bár a TNG-ben néha utaltak a hibáira is, de ezek nem jöttek annyira a felszínre. A DS9
Szerintem a Trek-ben a föderáció pontosan megfelel a szerzők készítéskori világfelfogásának. TOS-ban mindenki gonosz, csak mi tartjuk fenn a szép világot. De azért vannak "nemes" ellenfelek is.
A TNG-től pedig az általad leírt folyamat folytatódik.
>Most szerintem az a kérdés, hogy a következo sorozat folytatja-e ezt a sötétbe csavarodást (ez most egyébként elég divatos...), vagy megpróbál részben-egészben visszatérni az eredeti Föderáció képhez.
SZVSZ ez nem fog menni, ugyanis eladhatóságra megy ki minden. A trek régóta a franchise rabja.