Bujazliz Creative Commons License 2023.06.11 0 1 8770

A Sithonia félszigetet - néhány felkapott helyének kivételével - nem a tömegturizmus jellemzi. Az oka részben a kevés lakott falu, város.

Sarti lakosainak száma 1100 körül van, Niktinek úgy 2-3000 lakosa van. Nyáron minkét "nagyváros" egyenként 60-80 ezer turistát fogad.

Luxus szállodák sora van Neo Marmaras mellett. A félsziget "fővárosa" az eldugott Sikia, a maga kb.2500 lakosával.

Rendkívül szép a sikia öbölcsoport (mind kék zászlós partokkal).

Bulira eldugott öblök vannak a déli parton (pl. az autós navigáció által is ismert Tigania-beach nagyszerű éteremmel és bárral, de érdemes délelőtt 10 órára odaérni, mert utána már kevés a pálmaleveles árnyas napozóágy.)

Ha valaki igazi görög helyi vásárt akar látni (nem a turisták miatt van!), akkor minden szombaton a Sikia faluban, és minden csütörtökön a Neo Marmalas kikötőben  megtalálja.

Ormos Pamagiakos-ról (Nikititől 8 km-re délre) egy nagy 4 árbócos fahajón egész napos turistakirándulást (Athos körbehajózása, delfin nézés, eldugott öblökben a Diaporos szigeten hajóról fürdőzés, stb.) lehet megejteni.

Mi már 9 éve a Sithonián töltjük a nyarakat.

Az ottani görög emberek fantasztikusak. 2014-ben Sikia öbölnél  (kb.10 házból álló Valti falu) nyaraltunk. Reggel 9-kor (az ott még korai időpont) a Sikia falu pékje egy szakadt furgonon hozta a még meleg kenyér és pékárut (isteni finom volt bármelyik). Én a kukoricás kenyért preferáltam. 2 évvel később szintén ott nyaraltunk. Amikor megérkezett a pék én is odamentem friss kenyérért. Amikor meglátott melegen üdvözölt és már kérés nélkül csomagolta a kukoricás kenyeret.

Egy más világ.

Sarti nagyon zsúfolt, de pezsgő élet van ott.

Előzmény: Tala bay (8768)