pozsonyi muflonlovas Creative Commons License 2023.06.08 -1 0 5316

"Az ászik – nevük később jazig, jász alakban is felbukkan – a szkíta népek közé, a közép-ázsiai szkíták, azaz a szakák csoportjához tartoztak. Gyakran, bár helytelenül, szarmatáknak is nevezték, illetve nevezik őket."

Te - szintén a wikiből, a te általad hozott cikk egy linkjéből (masszagéták) van az idézet - persacc ennek az idézetnek az álláspontját vallod. Amit ugyebár "bárki" írt, írhatott. Akár még te is.

Én meg nem, szerintem nem helytelenül.

A korai nehézpáncélos - pikkelypáncél - lovas (szarmata), meg a korai lovasíjász (szkíta) más (harci) kultúra. S a leletek tanúsága szerint ez a váltás némi sztyeppén belüli népmozgással is járt, lásd a szarmata leletek megjelenése a Fekete-tengernél. (i.e. 2. sz.) Hoztam, lásd korábbi hsz-ek.

Aztán jöttek - a hunokkal, de az már i.sz. -  olyan íjak, melyek már hatásosak voltak eme páncélzat ellen is.

(Mondjuk a jazigokat alapvetően a germán gótok terelték el a színpadról, hatalmas számbeli fölényük révén. A gótok megindulása előtt két-három emberöltőig bizonyára jó volt az időjárás és a termés a Visztula környékén. :) )

A többit vitasd meg a régészekkel.

(A fantaszták mindenféle ötletei meg, bocs, de nem érdekelnek se akár Badinyi, se az összes többi.)

Előzmény: merigazoi (5315)