Halihó!
No, ma tettem egy kört, és bevánszorogtam (kb. 8 kg-os hátizsákkal a hátamon) a Liszt Ferenc téren lévő műszaki könyvesboltba és körlüllestem kicsit.
Találtam egy számunkra érdekes dolgot. Órajavítási szakmai ismeretek I-II-III. Vályi Huba még a hetvenes években megjelent azonos című tankönyvsorozatának erősen átdolgozott változata, amely nem jobb, sőt, talán kicsit rosszabb, mint az volt. A három kötet az alábbiak szerint épül fel:
I • órás javítóműhely felszerelései, berendezése, időmérési alapelvek, az idő és a horológia (mint az időmérés tudománya?)
II • órák belső szerkezete a toktól az üvegen át a mechanikáig. Vegyesen elektromos és mechanikus szerkezetek (sokkal rosszabb szerkezettel, mint a fent említett könyv).
III • órák szerkezetének javítása (bár ezt részlegesen a II. kötet is érinti).
Imho alapműként a II. kötetet érdemes megvenni, és fenntartásokkal bár, de szépen megtanulni. Sok tenkitetben sajnos hibás, ezt Orosz Gáborral folytatott több beszélgetésem során kiderült. De az alapelveknél, az egyes gátszerkezetek, felhúzószerkezetek, erőtárolók tekintetében legalábbis hiánypótló lehet (jobb híján). A könyv nem olcsó, 3500 forint, de mivel más nincs, kénytelenek vagyunk egyelőre ezt használni (amíg nem csinálunk vagy találunk jobbat).
Aztán a Nyugati téren lévő nagy rettenetben körbenéztem egészen más ügyben (off: nem tud valaki komplett, az 1989-es típusfrissítés utáni modelleket is felölelő BMW E30 szervízkönyvet magyarul vagy angolul? on). Találtam egy Óraszerkezetek (vagy hasonló) nevű könyvet. Igen szép kiállítású, kb. 350 oldal, 4500 forint körüli áron. Mellékletként a Chronoswiss egyik modelljének rétegfelvételei igazítanak el igen ízléses, szakmailag azonban teljesen hibás módon az óraszerkezetek belvilágában. A könyv első kb. 50 oldala az időmérés és az órák történetével foglalkozik. Szakmai része egyáltalán nincs, a fennmaradó mintegy 400 oldal a világ legjelentősebb óramárkáit vonultatja fel az Audemars Piguet-től az Zenithig (nagyjából). Sok színes kép, semmitmondó szöveg. Szerintem nem érdemes pénzt pazarolni rá.
Ehhez a fogaskerék témához akkor mostantól én nem igazán szólnék hozzá, mert hülyeséget nem akarok írni, utánanézni pedig most per pillanat nem nagyon van időm.
Slr! „ (nyitó): ALT+0132, ” (záró): ALT+0148. – (gondolatjel): ALT+0150.
No, ennyi lenne mára!
Prof