Kilátó
2000.04.06
|
|
0 0
54
|
Kedves Duda,
1. Kissé sietősen fogalmaztam tegnap. Arra gondoltam, hogy egy magyar tulajdonú gazdasági társaság a nyeresége után először kifizeti a társasági adót, majd utána a tulajdonosok a kivett részesedés, osztalék után ki kell, hogy fizessék a saját SZJA-jukat. A külföldi tulajdonú multik szintén kifizetik a társasági adót, azonban az osztalék vagy részesedés után a tulajdonosok nem fizetnek SZJA-t itt, hanem a saját országukban. Tehát a magyar állam a magyar tulajdonú vállalkozások nyereségéből végső soron lényegesen magasabb %-ot kap, mint a külföldi tulajdonúakéból.
2. Természetesen jól tudom, hogy senkinek sincs jogom diktálni, vagy rákényszeriteni az akaratomat, a nézeteimet, és nem is szoktam ezt csinálni. A szóbanforgó részt egy érvnek szántam, amellyel cáfolni akartam zöld agyar véleményének azt a részét, amellyel nem értettem egyet. Tehát bár egyik oldalról a magyar társadalom hasznosabbnak tűnhet a Burger King a büfénél, mert nyereséges és ezután adózik - a másik oldalon viszont drágább: ez pedig eltünteti az előbbi előnyt a társadalom számára. Ezt csak egy érvnek szántam, természetesen nem akarok senkinek sem diktálni.
Kedves rocky,
Igazad van, hogy ezekben a leghiresebb projektjeiben mások pénzelték Demjánt, én ezzel együtt mégis az ő sikerének tartom mind a mallokat, mind a Skálát, mert mégiscsak ő csinálta meg ezeket. Az elvtársak másokat is (n+1 jól fekvő vállalatot) nyomtak pénzzel a 70-80-as években felvett kölcsönökből, a többség mégis egyszerűen elszúrta a pénzt. De tényleg jobb lett volna nem vállalkozónak, hanem üzletembernek vagy valami másnak nevezeni, mert a saját tulajdonú vállalatai valóban nem ilyen sikeresek. |
|