11_11 Creative Commons License 2023.05.09 -1 0 5039

Az igazi böjt 6 Tudjátok, milyen az a böjt, amelyet én kedvelek? Ezt

mondja Isten, az Úr: Törd össze a jogtalan bilincseket, és oldd meg az iga köteleit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, törj össze minden igát! (Izajás könyve:58: 6,)

Jézus megkísértése. 1 Akkor a Lélek a pusztába vitte Jézust, hogy az ördög megkísértse. 2 Negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. 4 Azt felelte: „Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik.”( Mt:4: 1-2, 4 ,)

A böjt. 16 Amikor böjtöltök, ne öltsetek olyan ábrázatot, mint a képmutatók, akik komorrá változtatják arcukat, hogy lássák böjtölésük! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. 17 Te, amikor böjtölsz, kend meg fejedet és mosd meg arcodat, 18 hogy ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a rejtekben is ott van! Akkor Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.( Máté:6: 16-18,)

Barnabás és Saul kiválasztása. 2 Egy nap, amikor az istentiszteletet tartották és böjtöltek, így szólt hozzájuk a Szentlélek: „Rendeljétek nekem Barnabást és Sault arra a munkára, amelyet szántam nekik!” 3 Erre böjtöt tartottak, majd rájuk tették kezüket, és útnak bocsátották őket. (Ap Csel 13: 2-3)

Az Isten szerinti, bibliai böjtnek tehát lelki célja van: közelebb kerülni Istenhez, benne és Igéjében gyönyörködni, ahogy Jézus is tette a pusztában, amikor böjtölve készült nyilvános szolgálatára.