cfoto Creative Commons License 2023.05.05 0 0 6846

Van 1 ringló szilvám, bár én ültettem típusát már nem tudom (kerek sárga , augusztusban érik, akkor mézédes). Kötni sosem kötött igazán jól, ezért a sziromhullás utáni mospilanon kívül (szilvadarázs ellen) mást nem kapott eddig, mert többe került volna a permetszer mint amit a szilva ért. A szilvamoly a többségét megrágta, de azoknak a rossz részét kivágva meg a hibátlanok bőven elfogyott (több is elfogyott volna).

Most viszont úgy tűnik nagyon szépen kötött, pont amennyi kell.

Amiben kellene némi segítség, hogy hogyan lehetne a szilvamoly ellen védekezni? Annyit tudok róla, hogy több rajzása van, akár három is. Most már bőven nagyobb a szilva mint a borsószem, de az érésig még több mint 3 hónap van hátra.

Van valami oldal ahol a rajzást előrejelzik? Feromon csapdát nem szeretnék, nem is tudom, hogy itt egyáltalán működne-e. Annyit nem tudok permetezni (és nem is érné meg), hogy folyamatosan védve legyen. Gondolom inkább érés előtt kellene védekezni?

Amit eddig használtam és van is otthon: Mospilan (cseresznyelégy, szilvadarázs ellen) nem tudom ezt hányszor lehetne még bevetni a szilván, Tepeki ezt elsősorban levéltetvek ellen ill. Karate főképp poloska ellen (paradicsomot különösen kedvelik ezek a büdös bogarak) szoktam használni.