taormina001
2023.05.02
|
|
0 0
21246
|
http://www.direkttermo.hu/
Ezen az oldalon végre megtaláltam azoknak a szölöfajoknak a listáját, amelyek direkttermök, így nem károsítja öket a Filoxera. A listának se vége se hossza. Az én szölöm kb. nyolcvan éves, és a leghalványabb fogalmam sincs, hogy milyen fajtákból áll; söt idövel még annak a néhánynak a nevét is elfelejtettem, amiket én telepítettem, mert a táblácskájukat kinötték, vagy lekopott róla a festék. A két kedvencem a Narancsízü muskotály (bár erröl sem tudom, hogy ez hivatalos név-e, vagy csak az eladó által kitalált fantázianév) és egy Mathiasz Jánosné nevü. Ezeket nem láttam a listán. Ennek ellenére engem is nagyon foglalkoztat ez a téma: kiskert tulajdonosként nekem is éppen elég meggyökereztetni és életben tartani egy új növényt. (meg ápolni és megvédelmezni a régieket.)A kereskedelemben már nem nagyon bízom, én magam oltani nem tudok, és ilyen speciális alanyokhoz és oltóvesszökhöz sem tudok könnyedén hozzájutni. Ezért érdekelne nagyon, hogy ha csakugyan ekkora a Filoxera veszély, hogyan lehet töle megvédeni a növényeket. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy több száz éve ismert problémával eddig senki ne foglalkozott volna, vagy csak ez a bonyolult kerülöút létezne. Olyan, mintha Budapeströl Székesfehérvárra New Yorkon keresztül utaznánk. |
|