Alpári Gnác Creative Commons License 2023.04.26 0 0 4197

Az egyes anódokra kell az ellenállás, nem a közös lábra, mert attól függően, hogy hány szegmens világít, különböző lesz az áramfelvétel.

Amit Prof írt tegnap addig én el sem jutottam a Kirchoff-törvényben, pedig kézenfekvő, hogy ami az anódokon kijön, annak a közös katódon be is kell mennie.

A hétszegmenses kijelző átlagos áramfelvétele 10 mA-es katódáramoknál 44 mA. Ennél lehet kevesebb, az egyesnél 20 mA, meg lehet több is, a nyolcasnál 70 mA.

Az Atmega IC-re a specifikáció max 25 mA lábanként. (Van egy összesen kivehető áram limit is, de az nálad még rendben lenne)

Nem arról van szó, hogy 26 mA-nél elfüstöl, de fölötte a gyártó nem vállal garanciát és nálad átlagosan kétszeresen, extrém esetben háromszorosan lesz túlterhelve a közös láb.

Amúgy a 10 mA is csak hasraütéses érték, mert én saccoltam 2 V-ra egy LED nyitófeszültségét, de ha az csak 1,7 V, akkor a 100 ohmmal már 16 mA-es  áram adódik és ennek megfelelően a közös láb áramterhelése is szorzandó 1,6-tal.

Most gyorsan megmértem pár LED-et nyitófeszültségre és a piros 1,62 V, a zöld 1,86 V, a kék 2,6 V. De ezek csak példák, mert bár alapvetően a színe határozza meg, de azért a konkrét értékeket vagy ki kell nézni az adatlapból, vagy meg kell mérni.

Szóval nagyon erősen javallott a közös lábakat tranzisztorral, vagy FET-tel kapcsolni.

Én azért szeretem a FET-et, mert nem nagyon kell terhelhetőséggel foglalkozni, ekkora áramok egy FET ingerküszöbét el sem érik.

Ha tudsz SMD-t forrasztani, vannak közös tokban dupla FET-ek, nem kell sok hely nekik.

Merthogy ha összeállt a működő deszka modell, akkor én mindenképpen saját NYÁK-ot csinálnék hozzá.

Nem összedrótozva, meg lyukas próbapanelen, agyvihart kapok, amikor emberek a próbapaneles kisplasztikáikkal büszkélkednek...

Amúgy a Nano-t is elengedném és szólóban csak az Atmega 328-at használnám, ezt is teszem minden ilyen esetben, de ha marad a Nano, akkor is cserélhetőre érdemes csinálni.

És aztán jön majd az autóba szerelés.

Ami ugyanis az asztalon 12V-ról működik (amit amúgy szintén nem küldenék a Nano Vin-jére, nézd meg mekkora stab kocka van rajta és nálad mindenki ezen keresztül kapja majd a tápot...), az az autóban, ahol szörnyű tüskék és tranziensek jönnek az amúgy nem is 12 V-on... hááát, sokan sokat szívtak már ezzel...

Szóval jófelé jársz, de tudod: a munka hátralévő 20%-a viszi el a ráfordított idő 80%-át...

Előzmény: BerezPisti (4196)