Szia,
Mielőtt belevágnánk részletesen, egy kérés.
Ha lehet, akkor minden hozzáférhető információt ossz meg legközelebb, mert sok-sok extra munkától és az ebből fakadó időpazarlástól óvsz meg minket. Például az előtétellenállások tekintetében sokat segített volna, ha tudom, hogy mi a kijelző típusa, mert itt két sorosan kötött LED van, és ahhoz egészen más matek tartozik. Ettől még kell hozzá előtétellenállás, csak jóval kisebb.
Nézzük sorban. A lényeget igyekeztem kiemelni.
Az, hogy "A kábelezés tuti jó mert kipróbáltam más kóddal és számol rendesen, azt írja ki amit a monitor" azt jelenti, hogy van egy jól működő kódod, van egy jól működő hardvered, de te következetesen visszamész egy nem működő kódhoz és azt próbálod facsarni. Ennyi időd nem lehet feleslegesen.
Az "F" jelzésű kiírás a float típusú változó átadására/kijelzésére vonatkozik. Én Alpári Gnáccal ellentétben ebbe az utcába nem vittelek volna be, mert a változótípusok és azok működése, pláne a konverzió ide-oda valószínűleg súlyos overkill ide.
Ellenállás. Elektronikai fundamentum. De igazából e mellé még oda kell tenni, amit Alpári Gnác írt később, nevezetesen azt, hogy ennek a kijelzőnek biza 20-25 mA kell szegmensenként, ami bőven túlvan az Arduino sztenderd működési keretein. Ha technikailag működésre is tudod bírni, előbb-utóbb ki fogja nyírni az Atmega MCU-t.
A 4165-ben írtad, hogy megváltoztattad a kódot 1-ről 3-ra, és csodák csodája, ment. Ezzel kellett volna kezdeni, ugye.
És most egy másik kitérő. Nem tudom, hogy ez egyedi projekt-e, de ha nem az, akkor eleve úgy kellene kezdeni a "fejlesztést", hogy leülsz és pontosan leírod, hogy mi az, amit szeretnél megvalósítani. Minden hozzáférhető paramétert a kerékátmérőtől a lehetséges maximális fordulatszámig, a kiírás pontosságáig, határaiig (1 m-től 10 km vagy 0,1 métertől 10 m-ig, de azt 0,1 m pontossággal végig). Ez azért kritikus, mert e nélkül n+1 lehetséges mellékszálon fog menni a fejlesztés, rengeteg kudarccal és végtelenhez tartó elpazarolt idővel. Ebből kiderült volna, hogy milyen módon kell majd a változókat kezelni, milyen megoldást kell alkalmazni a megjelenítésre, és a többi. Ha ezek megvannak, utána jöhet az, hogy mivel, és az, hogy hogyan.
A 4174-ben írod, hogy "úgyis csak az egész 10 méterekre vagyok kíváncsi". Ezt kell először rendbe tenni, mert nagyjából végtelen számú igényre végtelen számú szor 10 lehetséges megvalósítási módszer van, és ha ezek nincsenek ésszel összerakva, akkor... Szóval az gáz. Mit is akarsz pontosan?
A 4179-ben írod, hogy közös anódosak. Nem, nem azok. A kínaiak bírnak meglepő és ijesztő dolgokat csinálni (nálam itthon már csak hírből van pár echte dzsunka kínai borzalom), de azért ezeket a kijelzőket elképesztően nagy számban (milliós mennyiségben) gyártják, kizártnak tartom, hogy hirtelen az éj leple alatt megfordult volna. Szóval ha eddig jó volt, akkor eztán is jónak kell lennie. Vagy tönkrement, de az már más tészta.
Előtétellenállás tekintetében fura a helyzet. Én 10 mA-re lőném be, bár még egy 888-as kijelzésnél ez is cseppet sok, mert a 7 szegmensen összesen 70 mA folyik, a közösített lábon meg önmagában 70. Ez 100 ohm, minden szegmens lábra (a közösítettre nem!), ha akarsz pöttyöt, akkor arra mehet egy 330-as.
Bár én továbbra is azt mondom, hogy max7221.