szuperfizikus Creative Commons License 2023.04.21 0 0 8496

"Gyakran állítod párhuzamba a fénysebességet és a hangsebességet, mint átléphető, meghaladható sebességeket."

Igen, ez azért van, mert mindkettő hullámjelenség. A hangot utoléri egy szuperszonikus repülőgép. A fényhullámot ugyan miért ne lehetne utolérni? Erre semmiféle ésszerű ok nincs.

"A hangsebesség esetében nincs probléma, többszörösen is meghaladható. A moziban úgy szemléltetik, hogy a célpont személy előbb meghal, minthogy hallaná a lövés eldördülését."

Ha így szemléltetik, akkor helyesen teszik. De én láttam már olyat a moziban, hogy a színész a lövés hangjának észlelésekor, elrántja a fejét a golyó elől. Ez már a néző hülyítése.

"A fény esetében hogyan, mivel szemléltetnéd azt, hogy átlépted a fénysebességet? Mit kellene, vagy lehetne tapasztalni a hangrobbanás helyett, a fény esetében?"

Először is azt kell tisztázni, hogy mi a hangrobbanás. Ez egy összetorlódott kúp alakú hullámfront által okozott erős dörrenő hang, amely kúpot egy lövedék, vagy egy hangsebesség felett szálló repülő maga után húz. A hangrobbanás nem akkor hallható, amikor egy repülőgép átlépi a hangsebességet. Hanem akkor, amikor a már hangsebesség felett haladó repülőgép Mach kúpja a megfigyelőhöz ér. De Mach kúp, csak hangsebesség felett alakul ki, tehát ahhoz, hogy hangrobbanást okozzon egy repülő, ahhoz már előzetesen át kellett lépnie a hangsebességet. 

Ezt azért részleteztem ennyire, mert legtöbb könyvben hibásan van leírva. Azt írják, hogy akkor hallható a hangrobbanás, amikor a repülőgép éppen átlépi a hangsebességet. Ez nem igaz. 

De térjünk át a fényre!

Ezeket a jelenségeket a "Túl a fénysebességen" c. tanulmányom tartalmazza. 

Ha egy űrhajó fénysebességgel közeledik feléd, akkor egy ideig nem látod, mert megelőzi a saját fényét. Amikor a fénykúp (ez a Mach kúp megfelelője) hozzád ér, akkor egy nagyon erős felvillanást fogsz látni. Ezt akár fényrobbanásnak is lehet nevezni. 

Ezután nagyon érdekes dolgok történnek. Ha kíváncsi vagy rá, azt is elmondom. 

Előzmény: szőrinszálán (8495)