"Gyakran állítod párhuzamba a fénysebességet és a hangsebességet, mint átléphető, meghaladható sebességeket."
Igen, ez azért van, mert mindkettő hullámjelenség. A hangot utoléri egy szuperszonikus repülőgép. A fényhullámot ugyan miért ne lehetne utolérni? Erre semmiféle ésszerű ok nincs.
"A hangsebesség esetében nincs probléma, többszörösen is meghaladható. A moziban úgy szemléltetik, hogy a célpont személy előbb meghal, minthogy hallaná a lövés eldördülését."
Ha így szemléltetik, akkor helyesen teszik. De én láttam már olyat a moziban, hogy a színész a lövés hangjának észlelésekor, elrántja a fejét a golyó elől. Ez már a néző hülyítése.
"A fény esetében hogyan, mivel szemléltetnéd azt, hogy átlépted a fénysebességet? Mit kellene, vagy lehetne tapasztalni a hangrobbanás helyett, a fény esetében?"
Először is azt kell tisztázni, hogy mi a hangrobbanás. Ez egy összetorlódott kúp alakú hullámfront által okozott erős dörrenő hang, amely kúpot egy lövedék, vagy egy hangsebesség felett szálló repülő maga után húz. A hangrobbanás nem akkor hallható, amikor egy repülőgép átlépi a hangsebességet. Hanem akkor, amikor a már hangsebesség felett haladó repülőgép Mach kúpja a megfigyelőhöz ér. De Mach kúp, csak hangsebesség felett alakul ki, tehát ahhoz, hogy hangrobbanást okozzon egy repülő, ahhoz már előzetesen át kellett lépnie a hangsebességet.
Ezt azért részleteztem ennyire, mert legtöbb könyvben hibásan van leírva. Azt írják, hogy akkor hallható a hangrobbanás, amikor a repülőgép éppen átlépi a hangsebességet. Ez nem igaz.
De térjünk át a fényre!
Ezeket a jelenségeket a "Túl a fénysebességen" c. tanulmányom tartalmazza.
Ha egy űrhajó fénysebességgel közeledik feléd, akkor egy ideig nem látod, mert megelőzi a saját fényét. Amikor a fénykúp (ez a Mach kúp megfelelője) hozzád ér, akkor egy nagyon erős felvillanást fogsz látni. Ezt akár fényrobbanásnak is lehet nevezni.
Ezután nagyon érdekes dolgok történnek. Ha kíváncsi vagy rá, azt is elmondom.