Prof Creative Commons License 2023.04.18 0 0 4128

Szia,

Nem egyszerű a kérdésre a válasz, de megpróbálom. Mint mindig, itt is attól függ, hogy mi a használati cél.

Alapvetően a Fritzing egy végtelenül egyszerű, elsősorban dugpaneles áramkörtervezésre (inkább dokumentálásra) való korábban ingyenes alkalmazás. Az, hogy most 8 dollárt kérnek érte, ágya vigye.

Hogy mennyire jó, az attól függ, hogy mire kell. Amikor én néztem (és ez még az EAGLE előtt volt, és azt biza legalább 6 éve kezdtem használni), akkor a legnagyobb bajom az volt vele, hogy nem volt átjárható a dugpanel, az áramkörtervező, és a nyomtatott áramköri tervező. Vagyis amit dugpanelen összeraktál, abból nem csinált neked áramkört, abból nem tudtál nyákot tervezni. Ez azóta változhatott (nálam talán a 0.65 verzió volt fent).

Arduinos megoldásokhoz szerintem teljesen jó, dugpanel tervezéshez vagy dokumentáláshoz kiváló, értelmes THT nyákot még bőven meg lehet vele tervezni, ha nincs túl sok alkatrészed és nem kell ground plane (korábban nem tudta, hogy most tudja-e, azt nem tudom).

De! Mivel kötöttek (voltak) az alkatrészek, így nyilván nem tudtál 4-5-6 raszteres ellenállások között választani, vagy ha a tranzisztorod nem raszteres lábkiosztású volt, hanem fél raszteres, akkor így jártál, mert csak az eredeti 1 raszteres kiosztással tudtál nyákot tervezni. Nagyjából itt hagytam abba az e célból való alkalmazását). SMD nem volt (akkor).

Ha nem kell dugpanel és komolyabban is akarsz tervezni, akkor KiCad vagy EasyEDA. Mindkettő ingyenes, de van még pár hasonló, egészen jól működő alternatíva (ne kérdezd, nem emlékszem a nevükre).

Előzmény: ruzsa janos (4127)