Szerintem két dolog van.
1. az OT filmek előtt szerintem csak szórványosan voltak jelen a filmekben az idegen lények. Ha jelen is voltak, azok többnyire óriási pókok, rákok, majom stb voltak. Szóval főleg szörnyetegek. Ha kisebbek, akkor azok többnyire humanoidok voltak és szemlátomást valami intelligenciával is rendelkeztek. Ha ezeket túl sokat mutatta a kamera, akkor pedig valahogy bénának tűntek, naná, hogy annak, hiszen a dolognak technikai korlátai voltak. Az OT filmek voltak talán az elsők, ahol ezeket tömegesen megkaptuk és utána szaporodott el az idegen lények jelenléte a mindenféle filmekben csak igazán. Az OT filmek pedig úgy oldották meg nagyon ügyesen ezeket a dolgokat, hogy a nehezen megvalósíthatóakat a háttérbe tolta (Cantina és Jabba palotája) és csak néhány nagyon jól sikerültet tettek a képernyő középpontjába. Pl Chewbacca, Jawa, Tusken. Ha megnézzük, ezek olyan jelmezek, amelyek egyszerűen elviselték azt, hogy több ideig is a képernyőn lehessenek, hiszen pl a bőrüket nem kellett nagyon mutatni. Kivétel ez alól Greedo, aki még szerintem határeset és abban a kis szerepben nem vált bénasággá. Meg persze, Yoda és Jabba, akik meg egyszerűen zseniálisak, elképesztően jól sikerült prezentálni őket.
Na, szóval azt akarom mondani, hogy nem könnyű már újat mutatni ezen a téren, mert az OT óta annyi mindent láthattunk, hogy nemigen lesz olyan, ami nem fog valamire emlékeztetni bennünket. A másik pedig, hogy a fenti módszerrel sikerült azt a benyomást kelteni, hogy sok lény van a galaxisban, de mégis alig látjuk őket. De ez így jó is volt szerintem!
2. a Disney nekem most úgy tűnik, hogy ezen próbál tovább menni. A korábban csak a háttérben látható lényeket is az arcunkba tolja. Beszélnek, nagyobb szerepeket kapnak, jobban meg lehet őket nézni. Ez egyrészt jó, mert jó :D Másrészt meg sajnos kijönnek a hiányosságok, valahogy nem hihetőek. Túl éles a kép, magas a felbontás, túl jól látni őket meg már el is vagyunk kényeztetve és nagyon sok ezek közül már ilyen maszk hatást kelt. És igen, nagy részük humanoid. Régen is azok voltak, de nem láttuk őket "ennyire" és az alkotók is a fantáziánkra bízták ezeket a dolgokat. Az ANH idején még nem gondoltuk, hogy mind olyan. (megvallom, engem gyerekként a ROTJ-ban azért már icipicit zavart a sok humanoid, ott is akiket jobban látsz, azok azok és valahogy elkezdett kilógni a lóláb) Szóval jobb volt (így "érzetre"), amíg a háttérben voltak és nekünk kellett elképzelni őket komolyabb szerepben. Most pl konkrétan ezekre a mandalorianos kalózokra gondolok, asszem azok között is volt Nikto meg egy olyan is, mint az ESB-ben Bossk, trandoshan, na, csak eszembe jutott a faj.