rocky Creative Commons License 2000.04.03 0 0 42
Rockler,

A vegyészeti példákhoz nem tudok hozzászólni, mert nem értek ahhoz az üzlethez. Matematikus sem vagyok, mert apám annak idején azt mondta (én matematikus akartam lenni, s felvéwteli nélkül fel is vettek volna), hogy abból nem lehet megélni. Ma már nem bánom, hogy megfogadtam tanácsát.

Visszatérve a megállapításaidra, nekem van az az érzésem, hogy te egy mondatot kiragadsz abból amit írok, s azt ragozod. De azért ha már a vegyészetnél tartunk, mintha valami nagy dolgot említettél volna, ami a nevedhez füzödik, s te sem egy multinál dolgozol. A félvezetökhöz csak annyit, hogy annak idején a planár technológiát is egy kis cég találta ki, mert mindenki a dendrites kristálynövesztést eröltette. Az Intel is igen kis vállalkozásnak indult, s a csöd szélén állt, amikor átálltak a mikroprocesszorra, amiböl multik lettek. Erröl többet olvashatsz Gróf András könyveiben. A humán töke szerepe a harverfejlesztésben is döntö, mert ma már azt is könnyen lehet a tökepiacról finanszírozni, ha fantáziát lát az ötletben a pénzpiac. A Cisco is egy kis családi vállalkozásnak indult (férj+feleség) nem is olyan régen. De van még egy csomó más példa is. Ugyanakkor tízszerannyi sikertelen példa is van. Egyébként a software iparban a programozás jó ha csak fele a dolognak, s ezt nálunk leginkább elfelejtik (ill. nem is tudják). A többi a marketing és értékesítés. De mi még a régi rendszer hagyományain élünk, ahol csak a "megcsinálás" a menö. Sok interjút csinálok álláskeresökkel. A legtöbbjük kurvára el van ájulva magától, mert már írt egy pár sor programot az életében. De üzleti ötlete még soha nem volt. Az Intershopot azért hoztam fel, mert az ürge (alapító) három félév után otthagyta az egyetemet, s egy ötlettel elment a Silicon Walley-be pénzt felhajtani (nem programozó bérmunkásnak, mint az álmok netovábbja, persze rizikó nélkül), s abból csinált egy világterméket.

Mint mondtam, vannak dolgok amit csak igen nagy és tökeerös cégek tudnak kifejleszteni. Ha van öt ilyen cég a világon, akkor gyakorlatilag az is monopólium, s a hatékonyság nem sokat számít. Majd a fogyasztók (mi) megfizetjük.

Visszatérve az eredeti állításra, azt határozottan állítom, hogy a digitális gazdaság megjelenéseével a humán tökének egyre nagyobb a szerepe.

Ebböl a szempontból a multik eddig idetelepített részlegei sajnos inkább a múltat jelentik, mert igazán alkotó és know-how transzfert jelentö dolgokat még nem hoztak ide. Aztán ha pl. az autógyártás kezd rosszul menni Suzukiéknál vagy Audiéknál, akkor elöször a peremterületeken lévö üzemeket csukják be. Aztán az lesz, mint Birminghamben a Rover bezárása után.

De most már a kommentálás helyett talán valami saját tartalmat is szeretnék látni töled.

Előzmény: Derek (40)