..tovább is off, de néhány (személyes is) tapasztalat : én csak az XP idején szálltam be a PC-be és PC-audio-világba túl drága és gyenge volt addig, én csak MIDI-szekvencereztem, s arra a legjobb- IMHO mindmáig- az ATARI volt, ami ugyszem M.O.-n nemigen terjedt el anno...a) A 32-es XP már egy jó, idővel kiforrott, OS volt, -( és az audió-programmok belső-lényege szine máig is 32 bitttel fut, mindazt egyszer egy bennfenes Steinberg-Yamaha szakember nekem bizalmasan megsúgta -)...XP PC-parkokkal eljes Hollywood-filmeket zenésítettek meg, a szoftwarek elkezdték aranykorukat élni. És még nem létezett 64-es processorÍ -az XP32 egyelen "gyengébb" ponja volt hogy nem lehetett 4 GB-nél nagyobb (!) memoriakártyákat használni az alaplapokon... sb, stb...szóval, hogy már az XP-s PC-ket is meg lehetett pakolni csordulásig mindennel, és profi-szintű hangkártya is volt már...a szofvereket pedig később "64-esítetteék" hogy fussanak a megjelent 64-es Windowsokon, de ez a felszín többnyire...
a lényeg az: hogy egy szoftver, teljes DAW vagy akárcsak egy plugin az adott gépen (jól) fut-e, nem annyira Windowstól függ, mint inkább az adott PC paramétereiől, "erősségétől"- tehát: processor sebesség, grafikai-képesség, memória nagyság-gyorsaság, hűtés, stb....
namármost, minden programmnak illik megadnia, hogy mit kell minimum hoznia a PC-nek, hogy kielégítően fusson, ill. elférjen rajta- esetleg mások társaságában! - tehát ezt jó előre figyelembe venni mielőtt felrakunk valamit. A mai világban amikor a gépek olcsók és erősek, ez szine csak elméleti -de érvényes!-megfontolás - egy XP-Intel-Atom felállálás valahol a létra alja, de mint kiderült, itt "szükséges és elegendő volt...
...viszont: "Lehet hogy....." stb. -nem hiszem! Ha egyszer van XP-d, még 100 évig építhetnél vele tovább is PC-ket, (az XP-nél még az aktiválással sem volt baj, én anno vettem egyet, és aztán 4-5 gépen is tudtam futtatni - pláne itt "embedded vezióról van szó...)...nyilván maga a gazdag koncepció nem vált be üzletileg, az igényes Hamichord nem tudott tért hódítani és inkább a mai egyszerűmm MOJÓ-kat futtatták, és mint említettem! a cég maga is "elmúlt "ill. kicserélődött!
...a Linux pedig tudtommal nem múlt ki, köszöni jól van, csak nem úgy hívják azokat -csomó verzió van belőle! -(anno sem, a Linux gyüjtőnév volt!) -és minden szakember szerint jobbak, mind az eléggé közútálatnak örvendő Window-ok. Hogy -főleg zenészek de sok ezer
más fogyasztó megmaradt a Windowsnál, annak " történeti"-praktikus okai voltak-vannak, de ez külön fejezet.
Ha valaki egy hangszer- "vasat" konstruál, (vagy akár kávéfőzőt vagy porszívót) és csak egy bizonyos szoftverre épít, az ésszerüen valamilyen Linux-származékot használ. Ha az akarom hogy a vevő maga is tudjon rá további szoftvert telepíteni-cserélni, egy Windows jobb választás...
....és: van van egy jól bevált szoftveres vasad, amit már nem kell állandóan piszkálni, updatelni, stb. műszakilag megbízhatőbb, egyszerűbb, olcsóbb a DSP megoldás. (az Atari komputernél maga az OS is chipben volt!, minap 30 (!) év után bekapcsoltam egyet, úgy fut mint az új!!) -V.