TRIKÓ Creative Commons License 2000.04.01 0 0 199
Kedves Werner Zsolt ezt irtad:

> En mindenkeppen a Pascal tanitasa / tanulasa ELLEN vagyok. Sajnos olyan a nyelv, mint a Visual Basic, utana (ill. az altala biztositott hihetetlen kenyelem utan) nagyon nehez lesz barmilyen tisztesseges nyelvet (C, C++, Java) is megtanulni.
Informalis fogalmat, mint "tisztesseges nyelv" illik kifejteni. A Visual Basic "gagyi" nyelv es eppen ez adja az erejet, mint ahogy a nalanal is "gagyibb" script-nyelveknek is: egyszeru-gyors alkalmazas fejlesztes. A Java, mint programozasi nyelv, persze mas szintet kepvisel (nem tisztessegesebbet, magasabbat), de a sajat szintjen a Javat is le lehet cikizni. Ez utobbitol most eltekintek.

Ami az "[...] utana [...] nagyon nehez lesz [...] megtanulni." tipusu erveket illeti, nem masok mint tipus ervek: hallottam Pascal-os oldalrol, most toled C-s oldalrol. Soha, nem ertettem, hogy mert baj az, hogy: "nehezebb megtanulni..."

> Normalis programnyelvnek (hogy garantaltan el tudd a tudasod adni) jelen pillanatban a C, a C++ es a Java tekintheto. A Pascal tipikus dobd-el nyelv, ezert is vagyok minden eszkozzel az ellen, hogy elso nyelvkent valaki azt tanulja.
Ez termeszetesen nem igaz. Kliens-oldali adatbazis programozasnal (Windows), per pillanat a Delphi a kiraly, es az Object Pascal. Ezen a teruleten a Visual Basic, C++ versenykepes nyelvnek szamit, a Java viszont csak most kezd azza valni. (Naja, majd ha lesz stabil GUI kezelese).